Interviurile Gazetei: Sandu Tolea, directorul DSVSA, despre sacrificarea mieilor de Paște

R: -Câte abatoare autorizate sanitar-veterinar avem în județ și care sunt acestea? Dar centre provizorii de sacrificare a mieilor?

S.T: -Astăzi, nu avem decât trei abatoare autorizate, pentru bovine, porci și păsări. Acestea sunt abatoare autorizate, în care nu se vor face sacrificări de miei pentru sărbătorile tradiționale. ca în fiecare an, DSVSA și-a luat măsuri de precauție pentru ca sărbătorile să fie așteptate de dâmbovițeni așa cum trebuie. Dacă sacrificările sunt lăsate haotic, atunci putem să avem neșansa ca în loc să ne bucură de sărbătorile frumoase ale Paștelui, să mergem la spital. DSVSA a procedat la așa zisele centre temporare de sacrificare, care vor fi supervizate de către medicii veterinari, iar toată carnea de miel care va ajunge în piețele din Dâmbovița va fi verificată. Avem până acum 6-7 cereri pentru centre temporare de sacrificare dar încă nu au fost evaluate și nu cred că vor fi autorizate mai mult de patru-cinci centre, pentru că avem experiența anilor trecuți și nu le vom autoriza de cât pe cele care au condițiile minime de sacrificare. Ele vor fi autorizate în toate zonele în care avem cele mai mari aglomerări de animale, pentru că omul care are 300-400 de oi vine și își face cerere și amenajează un centru. Cel care are trei oi și își vinde mielul de acasă o face pe răspunderea consumatorului, care cumpără fără să fie avizat sanitar veterinar. Verificarea se va face cu 10 zile înainte de sărbători.

R: -Care va fi programul circumscripțiilor sanitar-veterinare în perioada sărbătorilor Pascale?
S.T.: -Medicii veterinari vor asigura permanența până la ora 18.00, în fiecare zi, cu două săptămâni înainte de Paște.

R.: -Reprezentanții DSVSA vor efectua controale la comercianți în perioada sărbătorilor Pascale? Despre ce interval vorbim?
S.T.: -Controalele vor fi mai intense în perioada aceasta, dar noi controale efectuăm în tot timpul anului. La noi nu există uneori nici Sâmbătă, nici Duminică. Dacă avem informații că în anumite zone se comercializează produse de origine animală și nonanimală care nu respectă legislația în vigoare, avem echipe care merg și Sâmbăta, și Duminica în zonele respective și încercăm să punem la punct lucrurile.

R.:  –Care va fi costul examinării mieilor vii și a carcaselor?
S.T.:-Examinarea se va face gratuit, însă atrag atenția că nu se va sacrifica niciun miel dacă acesta nu este crotaliat.

R.: -În alte județe a fost înființat temporar un număr de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. Avem și în Dâmbovița o asemenea posibilitate?
S.T.: -Noi avem lista cu toate numerele de telefon la sediu, unde pot fi raportate toate neregulile. În plus, se poate face acest lucru direct la sediul DSVSA.


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Un gand despre “Interviurile Gazetei: Sandu Tolea, directorul DSVSA, despre sacrificarea mieilor de Paște

  • 5 aprilie 2016 at 21:48
    Permalink

    Mai exista si cateva abatoare neautorizate, dintre care unul este chiar al d-lui Tolea

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro