Interviurile Gazetei: Prof. coregraf Daniela Rotari Toderaşcu, despre educaţia copiilor prin dans

R: Mai întâi, spuneţi-ne ce v-a îndreptat spre această profesie?

DRT: Spre această profesie m-a ghidat iubirea pe care o port Artei Dansului. De mică ieşeam în evidenţă prin personalitatea mea mai artistică, drept urmare, pe lângă şcoala generală, am urmat Cursurile şcolii de muzică, secţia pian clasic, timp de 7 ani şi am urmat cursuri de dans de la 8 ani în mai multe şcoli de dans din Chişinău. Apoi au venit 2 ani de studiu la Institutul de Arte din Chişinău, sectia coregrafie, acum Academia de muzică, teatru şi arte plastice Chişinău şi 3 ani U.N.A.T.C. “I.L.Caragiale’’ Bucureşti, secţia coregrafie, un an de studii aprofundate în Teatrologie.

Interesul pentru educaţie a venit o dată cu rolul de mamă şi a luat amploare la al doilea copil. Abia atunci am început să înţeleg cât de mult ajută dansul de calitate în formarea copiilor şi cât de important este rolul profesorului în dezvoltarea unui copil.

R: Ce v-a adus la Târgovişte?

DRT: O mare parte din activităţi mi le desfăşor la Bucureşti, iar la Târgovişte  predau datorită preocupării şi interesului  părinţilor pentru un act didactic de calitate  în domeniul dansului.

 

R: Ce abilităţi dezvoltă dansul? De ce este indicat ca un copil să urmeze cursuri de dans?

DRT: Dansul, ca arta, îi ajută pe copii să-şi exprime stările interioare prin intermediul limbajului corporal. Îi pune în contact cu propriile emoţii, îi ajută să le indentifice şi manifeste, cu alte cuvinte, dezvoltă mult inteligenţa emoţională şi curajul de a se exprima.

R: Cum recunoaşteţi un talent şi ce perspective sunt pentru un copil care ar aprofunda studiul în dans?

DRT: Nu eu recunosc talentul, ci talentul mă recunoaşte pe mine. La unii copii mi se arată de la prima şedinţă, la alti copii poate dura mai mult, totul depinde de deschiderea copilului şi dezvoltarea lui emoţională.

Perspectivele pentru copii variază de la caz la caz, după posibilităţile părinţilor. Am avut o elevă din Dâmboviţa, Nedelcu Noemi, care, încurajată de mine, acum urmează cursurile unei şcoli de dans din Italia şi se pregăteşte să dea admitere la Şcoala de balet de la “Scala”, de la Milano.

R: Care sunt cele mai importante realizări ca şi profesor coregraf?

DRT: Pentru mine, cele mai importante realizări sunt la acest moment calificările în 2015 şi 2016 la Mondialele de dans, de asemenea Trofeul Concursului de balet clasic şi contemporan  “Lebăda de Cristal 2016’’. Coregrafia premiată se intitulează  “Copilărie furată” (“The stolen childhood”) şi are un mesaj profund, pe care n-am putut să-l transmit mai bine decât prin arta dansului, şi anume, prin limbajul dansului cotemporan.

10154883_619333381474111_1803301285_n 11156176_988228647855185_6370000352230786437_n


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro