Elevii de la Școala ”Mihai Viteazul” au plecat „După condurul Cenușăresei, prin Europa”

Material realizat de profesoara Marilena Pavelescu

 

Ieri, 8 aprilie, Școala Gimnazială ” Mihai Viteazul” a organizat  un  concurs de proiecte interdisciplinare „După condurul cenușăresei, prin Europa” ,  una dintre activitățile  derulate în cadrul campaniei „Europa , casa noastră”.

 Au participat  12 echipaje de la Școala Gimnazială  „Mihai Viteazul” , ( coordonate de  profesoarele Marilena Pavelescu, Daniela Gîtlan și Mihaela Barbu),  unul de la Școala Căpșuna”, coordonat de  profesoara Mădălina Săvulescu  și unul de la Școala „Șerban Cioculescu” Găești, coordonat de profesoara Monica Petcu.   Fiecare echipaj a fost  ambasadorul unei țări.  Elevi și spectatori au călătorit astfel prin  Grecia, Italia, Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Austria, Suedia, Spania, Elveția. Denumirile echipajelor au   încercat să surprindă  elemente de specific național (Belgia a fost reprezentată de echipajul cu numele  ”Oul de ciocolată”, ambasadorii Danemarcei   au adus  evenimente din trecutul ei  îndepărtat „Spaima mărilor”, iar  echipajul Norvegiei  și-a luat numele de „Fiorduri”).

Proiectele au fost realizate în echipă ( 4-5 elevi) și au valorificat  cunoștințe de la istorie,  geografie,  limba română și  bineînțeles, competențele digitale obținute pe cale formală  sau nonformală.

Fiecare proiect a reprezentat un scenariu de basm,  în care fantasticul și realitatea, imaginația și acuratețea informației științifice s-au îmbinat    armonios.  Condurul cenușăresei a fost,  pentru unele echipaje „un  smartphone”, pentru altele un  colier sau ”Miss Târgoviște”.  Cu toții,  însă,  l-au făcut pe Făt -Frumos să călătorească prin mai multe țări din Europa.  Traiectoria lui a fost însă diferită, în funcție de destinație și , bineînțeles, de mijlocul de transport folosit ( cufăr zburător,  tren sau vapor etc.).   Trecerea dintr-un tărâm în altul a fost  însoțită și de „alunecarea„  în timp. Descrierea călătoriei a prilejuit  etalarea cunoștințelor de geografie a Europei, iar probele prin care a trecut, bătăliile date de Făt-Frumos  au cerut  elevilor  căutarea de informații din istorie și din mitologie.  Pentru informațiile despre obiceiurile legate de nuntă au  fost folosiți, pe lângă, Internet și elevi resursă, cei care s-au întors de curând dintr-o țară europeană, sau  care au unul dintre părinți de altă  naționalitate. (Italia , Franța, Grecia, Bulgaria. )

După  prezentarea    scenariului, basmului propriu,  elevii din fiecare echipa  s-au transformat în profesori, punându-le  colegilor din sală întrebări din istorie, geografie sau  legate de conținutul propriu-zis al basmului.  Ei au verificat astfel abilitățile de buni  receptori ai colegilor din public.  S-a remarcat și a primit titlul de „Ascultătorul de aur” o membră a echipajului de la Școala Căpșuna.  Juriul a fost format din profesori de la Palatul Copiilor, pentru  verificarea competențelor de comunicare și din profesorii de istorie și geografie de la Școala Mihai Viteazul  pentru verificarea competențelor socio-civice. Activitatea s-a încheiat  cu o prelegere interactivă susținută de bibliotecarul Vlăduț Andreescu. Toți participanții au fost câștigători în lumea  ideală a valorilor intrinseci. În lumea aceasta, însă, cea în care totul trebuie să se materializeze, au primit premii  și mențiuni doar unii dintre ei. Premiul I  la nivelul claselor VII-VIII echipajul „Branderburg”  (Germania), iar la nivelul claselor V-VI, echipajul ”Cenușăreasa contemporană” ( Spania).

scoala mihai viteazul 2_600x339 scoala mihai viteazul 4_600x339 scoala mihai viteazul_600x339

 foto: prof.Mihaela Bulgăre

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro