ELEVI DE EXCEPŢIE: Ariana Anghelescu şi Codruţa Vârlan, de la Economic, împart pasiunea pentru chimie

Motto: Educaţia este cea mai importantă armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea. Nelson Mandela

Gazeta Dâmboviţei va propune o nouă campanie de excepţie în care, până la sfârşitul lunii iunie, am ales să vi-i prezentăm pe acei elevi care ne reprezintă cu mândrie judeţul. Copii pentru care munca, împletită cu talent şi ambiţie, fac ca sistemul educaţional românesc să pară uneori unul dintre cele mai performante ale lumii. Sprijiniţi de profesori şi părinţi, aceşti copii de excepţie merită toată aprecierea noastră. Gazeta Dâmboviţei a desfăşurat în luna martie campania “Doamne de excepţie”, care s-a bucurat de un real succes printre cititori, aşa cum sperăm că se va bucura şi noua campanie. 

 

Ariana Andreea Anghelescu este din Priboiu, iar Codruţa Andreea Vârlan este din Doiceşti, dar sunt colege în clasa a X-a A la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgovişte şi prietene apropiate. Au chimia în comun, deşi direcţia pe mai departe nu coincide. Amândouă s-au remarcat la Concursul Naţional de Chimie „Petru Poni”, dar una are în vedere Farmacia, iar cealaltă Medicina. „Anul trecut am participat la etapa naţională “Petru Poni”. Am avut aşteptări mari, dar rezultatul nu a fost pe măsură. M-am ambiţionat şi anul acesta am obţinut premiul III la etapa naţională”, povesteşte Andreea Vârlan. Şi prietena sa, Ariana Anghelescu, a trecut prin aceaşi experienţă anul trecut, iar anul acesta e reuşit să obţină o menţiune specială la faza naţională a concursului de chimie amintit. La anul, amandouă ţintesc Olimpiada Naţională de Chimie. “Are un nivel mai avansat”, explică Andreea, iar Ariana o aprobă.

Ariana: “Nu o să fie uşor, dar consider că sunt destul de puternică încât să fac faţă”

Aceasta din urmă se pregăteşte pentru Facultatea de Medicină şi ştie că ar putea să o ajute la admitere un rezultat bun la olimpiadă, dar nu se bazează pe el. “Am început deja să mă pregătesc pentru că este un examen greu. Nu sunt hotărâtă ce ramură să aleg. Mi-ar plăcea chirugia sau medicina sportivă. Nu o să fie uşor, dar consider că sunt destul de puternică încât să fac faţă şi să-mi asum riscurile. Vreu un rezultat bun şi la olimpiadă, dar nu ma bazez pe asta pentru admitere. În sistemul de învăţământ multe se schimbă de la an la an şi ştiu că trebuie să mă bazez numai pe cunoştinţe”, spune Ariana.

Andreea: “Mă gândesc şi în perspectivă, pentru un loc bun de muncă în România”

Andreea nu ţinteşte Medicina, dar se gândeşte serios la viitorul ei. “Mă gândesc să aleg pe mai departe între Facultatea de Chimie şi Facultatea de Farmacie. Sunt prea fricoasă pentru Medicină. Mă gândesc şi în perspectivă, pentru un loc bun de muncă în România”, mărturiseşte Andreea Vârlan care se caracterizează ca o fire nu tocmai sociabilă, dar ambiţioasă, perfecţionistă şi uneori amuzantă, după cum consimte colega sa.

Economicul – întâmplare sau şansă

Cu asemenea preocupări, vine de la sine întrebarea “De ce profilul economic?”. “Părinţii m-au îndrumat în clasa a VIII-a către acest profil, pentru că nu ştiam ce să optez. M-am obişnuit aici şi nu vreau să mă mut. La ASE sigur nu mă înscriu mai departe. Nu-mi place domeniul, dar liceul este unul bun”, explică Andreea Vârlan. Familia a fost cea care a îndrumat-o spre Economic şi pe Ariana. Însă ea se bucură de oportnităţile pe care le oferă acest domeniu. “Am învăţat aici lucruri practice care îmi sunt de folos în viaţă. De exemplu, nu toţi oamenii ştiu ce înseamnă denumirile şi cifrele de pe fluturaşul de salariu. Eu am reuşit să observ o neregulă în fluturaşul de salariu al mamei: la un anumit procentaj nu era luată în calcul şi sora mea mai mică. Am sfatuit-o să anunţe persoanele în măsură, iar problema s-a rezolvat”, povesteşte mulţumită eleva.

Urmează o vacanţă pe care cele două şi-o doresc activă. “Suntem foarte apropiate. Ne vom întâlni, chiar dacă stăm în localităţi diferite. Nu avem planuri concrete, dar o să profităm de timpul liber să studiem, dar şi să ne destindem”, ne dezvăluie Ariana.

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro