EDUCAȚIE LA TIMPUL PREZENT: Învățământ modern, serios și competitiv la Liceul Tehnologic Nucet

 

Cu o activitate neîntreruptă, chiar și în perioada celor două războaie mondiale, istoria celor 113 ani de viață ai Liceului Tehnologic Nucet este o lecție de demnitate, mândrie și adaptabilitate permanentă la cerințele societății.  Liceul se prezintă azi ca un complex școlar, un adevărat campus cu o baza materială modernă – laborator de industrie alimentară, laborator de brutărie – patiserie (dotate prin programul PHARE RO 0108.01 și RO 0108.03), laborator de gastronomie, sala de sport, 4 terenuri de fotbal – ce facilitează dezvoltarea profesională a elevilor. Axându-se pe valori, competență și responsabilitate, școala instruiește tineri pe filiera tehnologică și pe filiera vocațională – fotbal (nivel gimnazial și liceal).

Venind în întâmpinarea nevoii elevului de a fi un adevărat profesionist în meseria aleasă și de a se integra cu ușurință pe piața europeană a muncii, școala a derulat proiectul de mobilitate Leonardo da Vinci, Enriching the experience in tourism and food service, in order to better integrate in the European job market” , nr. LLP-LdV/IVT/2013/RO/060. În cadrul proiectului, 15 elevi de la clasele a X-a și a XI-a, domeniul Turism și alimentație, calificarea Tehnician în gastronomie, au participat la un stagiu de practică de două săptămâni în perioada 16.06 – 29.06.2014 în Fethiye, una dintre cele mai luxoase stațiuni din Turcia.

Proiectul, născut din colaborarea Liceului Tehnologic Nucet cu Tourism Trainig Center, Turcia – lider internațional de programe de turism și management hotelier, și-a propus ca obiectiv general achiziționarea de noi cunoștințe în domeniul pregătirii profesionale în turism și alimentație în vederea îmbunătățirii calității învățământului profesional, pentru integrarea rapidă a viitorilor absolvenți nuceteni pe piața forței de muncă europeană.

Cu un grant acordat de ANPCDEFP în valoare de 39324 euro, proiectul a adus elevilor beneficii imediate:

–          participarea la un stagiu de practică de douăsăptămâni în Fethiye, Turcia, toate cheltuielile elevilor participanți (taxele pentru pașapoarte, biletele de avion, asigurările medicale, cazarea, masa, banii de buzunar, etc.) fiind acoperite din bugetul proiectului;

–          obținerea certificatului de atestare a competențelor lingvistice dobândite în urma parcurgerii unui curs de 50 de ore de limbă engleză specific domeniului turism și alimentație;

–          obținerea certificatului Europass Mobility ce validează competențele dobândite în urma stagiului de practică, documentul reprezentând un adevărat pașaport de inserție profesională pe orice piață a muncii din Europa.

Pentru Liceul Tehnologic Nucet obținerea unei finanțări prin intermediul programelor și proiectelor nu a fost o premieră. Venind în întâmpinarea nevoii elevului de a dovedi flexibilitate și capacitate de adaptare și integrare într-o societate dinamică, școala a derulat proiectul PHARE  RO 0108.01 și RO 0108.03 – Coeziune economică și socială, componenta învățământ profesional și tehnic, proiect ce a condus la îmbunătățirea infrastructurii și creșterea  calității procesului instructiv-educativ. Din dorința de asigura șanse egale la informație și pentru elevii din mediul rural, școala a câștigat în cadrul proiectului pentru Învățământul Rural, granturile „Mai multe informații, mai multe șanse”- proiect ce a avut ca obiectiv general asigurarea accesului fiecărui elev la servicii adecvate de orientare şi dezvoltare a carierei prin parteneriatul dintre şcoală şi comunitatea locală și proiectul „Părerea ta contează” – proiect care a dus la înfiinţarea unui post de radio şcolar. Liceul Tehnologic Nucet s-a implicat în numeroase proiecte şi programe internaţionale: COMENIUS 1 – proiect lingvistic De la agricultură la intercultură. Pachino– Nucet vorbesc aceeeaşi limbă, derulat în parteneriat cu Istitutod’Istruzione Superiore, Pachino – Italia sau Une Europe et des cultures- parteneriat care a permis schimbul de experiență între elevi ai Liceului Tehnologic Nucet şi Lycee Viticole de Crezancy-Franţa, în vederea unei mai mari deschideri către limbile şi culturile europene. În această perioadă Liceul Tehnologic Nucet derulează în parteneriat cu S.C. CANTUP SRL – lider de parteneriat,S.C. ESTETIC CLAS SRL și COLEGIUL ECONOMIC Ion Ghica TÂRGOVIȘTE, proiectul POSDRU ID 140070 – Azi mă formez, mâine muncesc, al cărui obiectiv general constă în îmbunătățirea gradului de inserție pe piața globală a muncii pentru elevii din învățământul tehnologic prin asigurarea de aptitudini și oportunități sporite pentru participarea la o piață a muncii modernă și flexibilă.

Participând la proiectul de mobilitate Leonardo da Vinci, elevii s-au implicat în mod active în propriul proces de formare profesională. Prin derularea activităților stagiului de practică în Turcia, participanții au străbătut un întreg parcurs cuprinzând prelucrarea materiilor prime, pregătirea și montarea prepratelor din bucătăria internațională, servirea clienților utilizând tehnici moderne de servire. Prin relaționare cu clienții și personalul angajat, elevii și-au cizelat comportamentul și etica profesională dezvoltându-și în același timp abilitățile de comunicare în limba engleză, de relaționare, necesare lucrului într-un restaurant și hotel de top european, așa cum a fost cel din Fethiye.

Tematic, proiectul a corelat nevoi profesionale, competențe lingvistice și interculturale prin participarea la stagiul de practică al elevilor de la Turism și alimentație din cadrul Liceului Tehnologic Nucet, înTurcia, o țară renumită pentru serviciile turistice.

Gherghe Constantin

Nedelcu Rodica

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro