Din nou, despre discriminare la acordarea burselor școlare! Scrisoarea unei mame din Târgoviște

Iulia Apostescu, mama unui copil cu rezultate foarte bune la învățătură, a apelat la sprijinul presei pentru a face publică o scrisoare deschisă adresată ministrului educației Ecaterina Andronescu. Este vorba de aplicarea discriminatorie a Legii Educației care permite acordarea de burse pentru elevii cu medii mai mari de 8.50!.  În practică, însă, consiliile locale au stabilit criterii proprii, așa că elevii cu rezultate similare la învățătură în unele localități pot primi bursă, iar în altele nu.

De ani buni, bursele școlare se acordă de către consiliile locale, care de cele mai multe ori nu au bani sau nu vor sa aibă bani pentru plata burselor școlare, iar atunci când au acordă  după criterii stabilite în consiliile locale și nicidecum ața cum zice Legea Educației. S-a ajuns astfel la situații absurde în care copii cu medii de 9.75 dintr-un colț al țării să nu primească absolut nimic (deși Legea Educației permite clar acordarea de burse pentru medii mai mari de 8.50!), iar copii cu 8.90 din alt colț al țării să primească 400 lei! Asta nu este numai o situație absurdă, dar este o situație care contravine grav Constituției României care conferă drepturi egale copiilor! La nivel național, sunt consilii locale care acordă burse inclusiv pentru participarea unor copii din ciclul primar( da, primar!) la anumite concursuri, în timp ce sunt consilii locale care pentru media 9.80 la liceu nu acordă nimic!” a scris Iulia.

Iulia Apostescu dă exemplul propriului copil, cu media 9.70 care nu primește nici un fel de bursă. Consiliul Local Târgoviște a stabilit că pot primii burse de merit doar elevii cu media generală 9,85, care nu au nici o medie sub 9. “Exemplul cel mai la îndemână îmi este fiica mea, elevă în clasa a X-a G la Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște, la profilul de științe ale naturii, care a terminat semestrul I din clasa a X-a cu media 9.70 și care nu primește absolut nici o bursă și nici nu a primit vreodată! Asta deși toată evoluția ei școlară începând cu clasa a V-a a fost între 9.80-9.70, inclusiv media de la examenul de capacitate fiind de 9.75 (10 matematica, 9.50 limba și literatura română). S-au împlinit, deci, mai bine de 5 ani de când copila mea este discriminată și nu beneficiază de drepturile pe care i le conferă Legea Educației și Constituția României.” spune mama.

Soluția este, în opinia acesteia, ca acordarea burselor sa nu mai pice în sarcina consiliilor locale, că să fie preluată de Ministerul Educației, la nivel național “Este o situație, repet, absurdă, care s-ar putea rezolva foarte ușor dacă Ministerul Educației ar prelua de la consiliile locale sarcina acordării burselor și ar stabili un regulament cadru clar, cu medii și cuantum de acordare la nivel național, eliminând astfel discriminările și neechitățile la care sunt supuși copiii.
Vă rog și vă solicit să tratați cu maximă seriozitate și responsabilitate această solicitare întrucât este o situație care durează de ani buni și care nu asigură deloc buna dezvoltare și viitorul copiilor noștri!”
concluzionează mama.

La finele anului trecut, Consiliul Local Târgoviște stabilise ca doar liceenii care au domiciliu în Târgoviște să primească burse. După ce presa  a semnalat discriminarea la care erau supuși elevii, Consiliul al revenit asupra hotărârii, înlăturând criteriul discriminatoriu pe baza domiciliului.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro