DEBIROCRATIZARE: Organizarea taberelor şi excursiilor şcolare nu mai necesită aviz de la IŞJ

Ministerul Educației a stabilit un nou regulament-cadru pentru organizarea taberelor și excursiilor din învățământul preuniversitar.

Până în prezent, la orice excursie organizată de o școală, trebuia aviz de la Inspectoratul Şcolar Județean, lucru anormal și excesiv de centralizat, apreciază cadrele didactice. Acum s-a simplificat procedura: aprobarea acestor activități revine exclusiv unității de învățământ și nu Inspectoratului Școlar de care aparține, așa cum era până în prezent. Astfel, a fost eliminată condiția ca documentația necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte.

Pe de altă parte, regulamentul face distincție clară între activitățile realizate în localitatea în care se află unitatea de învățământ și cele din altă localitate, reducând astfel birocrația în cazul activităților derulate în localitate.

Mai mult, a fost simplificat și formularul prin care părintele/tutorele legal își exprimă acordul de participare al copilului.

„Regulamentul aprobat este un document-cadru bine structurat, suplu, care stipulează atât documentația necesară aprobării și derulării activităților, cât și obligațiile cadrelor didactice organizatoare, ale părinților și ale elevilor. Nu în ultimul rând, acesta permite unităților de învățământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unităților de învățământ”, susține Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Științifice în comunicatul de presă.

Astfel, cadrele didactice și/sau unitățile de învățământ preuniversitar care organizează tabere, excursii, expediții și alte activități de timp liber au obligația să ia toate măsurile în vederea asigurării condițiilor de siguranță ale elevilor/preșcolarilor pe durata acestora, inclusiv să se asigure că existe acordul părintelui/tutorelui legal privind participarea copilului.

De asemenea, cadrele didactice organizatoare trebuie să țină cont de o serie de aspecte logistice pe care trebuie să le aducă la cunoștința elevilor/preșcolarilor participanți. Printre acestea se regăsesc scopul și programul activității, obiectivele turistice care vor fi vizitate, durata deplasării, localitatea de destinație, unitatea de cazare și distanța până la aceasta, precum și pachetul de servicii privind transportul, condițiile de cazare și masă și dotările suplimentare din incinta unității de cazare.

„Regulamentul se aplică tuturor activităților de timp liber / excursiilor / taberelor / expedițiilor și conține prevederi specifice atât pentru activitățile care se desfășoară în localitatea în care se află unitatea de învățământ, cât și pentru cele care presupun deplasarea în altă localitate cu contractarea de servicii de transport / cazare și masă”, mai precizează sursa citată.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro