Cum va începe școala în Dâmbovița? Precizările inspectorului șef, Sorin Ion

Distribuie:

Inspectorul școlar general al județului Dâmbovița, profesorul Ion Sorin, a făcut astăzi precizări cu privire la începutul anului școlar, în contextual declarațiilor președintelui Johannis legate de cele trei scenarii posibile:

 “Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Majoritatea elevilor va merge efectiv, fizic, la școală, însă pentru a ține cont de impactul pandemiei au fost elaborate 3 scenarii, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate și de alte criterii obiective. În scenariul verde, care presupune risc mic, când există mai puțin de un caz la mia de locuitori detectat zilnic în ultimele 14 zile, cursurile se vor desfășura fizic la școală, cu măsuri adecvate de protecție. În scenariul galben, de risc mediu, cu 1-3 cazuri confirmate la mia de locuitori medie zilnică în ultimele 14 zile, cursurile se vor ține în format mixt, atât fizic, cât și online, având prioritate preşcolarii, elevii din ciclul primar şi din clasele a VIII-a şi a XII-a. Scenariul roșu, de risc mare, cu peste 3 cazuri confirmate media zilnică la mia de locuitori, este acela în care școala se poate închide în urma analizei realizate la nivel județean și se vor face exclusiv cursuri online. Decizia privind scenariul care va fi aplicat se va lua pentru fiecare școală în parte la nivel județean.” a spus Johannis.

Deciziile la nivel local vor fi luate separat pentru fiecare unitate școlară în parte, pe baza datelor DSP privitoare la numărul de noi cazuri în perioada 1 – 15 septembrie. Cum școlile nu au acces la aceste date, deciziile vor fu luate în cadrul Comitetului Județean de Situații de Urgență.

Este o certitudine, începem școala din 14 septembrie. Ne dorim acest lucru la fel de mult ca elevii, părinții și profesorii lor.

Se impun câteva lămuriri, absolut necesare:

  1. Este obligatorie descentralizarea deciziei. Nimeni nu cunoaște mai bine decât autoritatea locală (consiliu local, conducerea școlii, inspectorate școlare) condițiile, specificul, nevoile unei școli.
  2. Nu există soluție miraculoasă, valabilă în toate școlile. Scenariile aplicabile depind atât de situația epidemiologică, cât și de capacitatea fiecărei școli de a asigura spații suficiente.
  3. Ne dorim în egală măsură o educație de calitate, dar și siguranța și sănătatea elevilor, profesorilor și personalului auxiliar. Păstrarea echilibrului între acestea este dificilă, dar nu imposibilă.
  4. În acest moment este în derulare o analiză în toate unitățile școlare, atât cu privire la utilizarea spațiilor școlare, cât și a capacităților tehnice. Căutăm soluții de suplimentare a spațiilor și a personalului. De asemenea, am început consultări cu autoritățile locale acolo unde sunt probleme speciale.

Și poate cel mai important lucru de spus: școala nu este un turn de fildeș, separat de lumea înconjurătoare. De modul în care respectăm cu toții regulile de igienă și distanțare depinde ce se va întâmpla în școli în perioada următoare.” a punctat Ion Sorin.

Cu alte cuvinte, școala începe în funcție de situația cazurilor noi de coronavirus în prima jumătate a lunii septembrie. La acest moment Dâmbovița se afla în scenariul 3, cu mai mult de 4 cazuri la mia de locuitori.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro