Un nou eveniment cultural el elevilor Liceului de Arte: “Ipostaze ale ființei în viziuni artistice experimentale”

Un nou eveniment cultural, de înaltă ținută artistică a fost oferit, zilele trecute, publicului dâmbovițean, de către elevii Liceului de Arte Bălașa Doamna, din Târgoviște. Luni, 5 februarie, a.c.,a avut loc, în foaierul Teatrului Municipal Tony Bulandra, vernisajul expoziției cu titlul Ipostaze ale ființei în viziuni artistice experimentale. Expoziția, care va fi deschisă publicului larg, în perioada 5-19 februarie 2018, însumează peste 20 de lucrări de grafică și pictură, realizate de elevi din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, de la secțiile arte plastice și arhitectură ale Liceului de Arte Bălașa Doamna, concepția evenimentului aparținând profesorilor de arte plastice Monica Cobianu și Tiberiu Mănguță.

Expoziția a fost gândită ca parte a proiectului (C)Arte pentru o cetate care merge mai departe și s-a concretizat la inițiativa coordonatoarei de proiect, Corina Leca, numărându-se printre multiplele activități cultural-educative de promovare a tinerilor talentați dâmbovițeni.

Pentru cei prezenți la eveniment, elevi și profesori, au vorbit, în deschiderea expoziției, directorul teatrului, domnul Mihai Constantin Ranin, directorul Liceului de Arte, domnul Marian Dobrescu, precum și cea care a gândit acest proiect, doamna Corina Leca, subliniind importanța unor astfel de proiecte culturale, care pun în valoare talentul, munca, dăruirea și eforturile unor tineri aflați la început de drum.

Profesoara de arte plastice Monica Cobianu a punctat câteva dintre elementele care fac din această expoziție un eveniment artistic deosebit: “Colaborarea cu Teatrul Tony Bulandra a oferit tinerilor artiști în devenire ocazia de a-și prezenta creațiile pe simezele târgoviștene și de a face cunoscut interesul și implicarea lor în viața culturală a cetății. Se cuvine subliniat faptul că, prin intermediul Asociației cultural-educative Ambasadorii prieteniei și cu susținere din partea conducerii Teatrului Tony Bulandra, elevii Liceului de Arte au îndrăznit să organizeze o expoziție cu lucrări diverse și originale, prin care să demonstreze, pe de o parte, atât însușirea învățăturilor primite de la îndrumătorii lor, cât și propriile căutări experimentale de a-și transpune viziunea artistică, iar pe de altă parte, curajul de a-și asuma, în comunitate, rezultatele exercițiului lor de formare profesională. Se pot vedea, în cadrul expoziției, lucrări realizate în tuș sau cărbune, desene în creion sau peniță, portrete în tehnică mixtă, lucrări de pictură în ulei sau acrilic pe pânză – compoziții ce evidențiază preocupările tinerilor de a-și defini stilul, de a transpune în forme artistice reflecții ale realității de lângă ei sau fantezia creatoare, născută din propria sensibilitate. Viziunile acestea experimentale denotă mobilitate și transformare interioară a unor tineri ce caută să-și formeze stilul artistic și să transmită propriul mesaj lumii de lângă ei. Așa încât, dacă ne-am opri la contemplarea portretelor doar pentru că ne oferă concretul, realul, am fi pe drept limitați și învinuiți de lipsă de deschidere spre a înțelege ceea ce este dincolo de real: ființa din trecut care devine în unele lucrări mască și mit, personajul ce înfățișează o nație, un port, o tradiție, sau pe cel care se dezintegrează în așchii sau „se pierde” pentru a renaște din cenușă sau din conștiința celorlalți. Așadar, expoziția ne invită să descoperim portretul nu doar privind chipurile „prezentate”, ci și reflectând asupra fenomenului de transpunere a personalității autorilor în creațiile lor.”

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro