ortooxacell kiss2022.gif Flax

Târgoviștea ar putea avea un Muzeu al Tradițiilor Militare. Deja au apărut primele donații

După Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic și Expoziţia „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I”, la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România.”, Târgoviștea ar mai putea avea un muzeu unic în țară: Muzeul  Cavaleriei sau al Tradițiilor Militare.

Deja, Complexul Muzeal Curtea Domnească a primit la sfârșitul anului 2014 două  donații importante, unicate, una din partea soției unui general de cavalerie, decedat, din păcate, iar cealaltă din partea Asociației Tradiția Cavaleriei.

În cazul primei donații, donatoarea este Irina Sebastian, văduva generalului de cavalerie, Nicolae Culiță Sebastian, care a donat o colecție de piese ce au aparținut soțului. De la piese de harnașament, uniforme militare, până la scrisori scrise de pe front și gloanțe sfărâmate, cu care s-a scris istoria, toate întregesc o colecție de 160 de piese care se află acum în patrimoniul Complexului Curtea Domnească,  deocamdată în proces de conservare activă, după ce au trecut prin laboratorul de restaurare, pentru că unele din ele necesitau acest lucru. Și Biblioteca Județeană a primit o parte din colecție, însemnând cărți valoroase.

Asociația Tradiția Cavaleriei a donat, de asemenea, o colecție de 48 de piese importante pentru patrimoniul cultural și istoric județean și național.

A fost o scrisoare pe care Muzeul a primit-o din partea Asociației Tradiția Cavaleriei, în care ni se transmitea faptul că asociația, dar și persoane, membre ale asociației, doresc să facă această donație către Târgoviște, către muzeul de aici, pentru  că ne-am exprimat foarte clar intenția, pe care de altfel dorim să o ducem la capăt în anii următori, de a deschide la Târgoviște un muzeu al Tradițiilor Militare sau, mai bine zis, o să ne gândim mai bine la titulatură și la ce urmează să intre în expoziția de bază sau un Muzeu al Cavaleriei, știut fiind faptul că aici, la Târgoviște, există o tradiție militară foarte frumoasă și foarte importantă, care nu s-a încheiat în momentul în care Târgoviștea și-a pierdut rolul de capitală a Țării Românești, întrucât participarea regimentelor de aici din unitatea militară de la Teiș, atât la Războiul de Independență, cât și la cele două războaie Mondiale, a fost una consistentă și extrem de vizibilă, deci, prin urmare, tradițiile militare au continuat și în perioada modernă și contemporană.”, a declarat Ovidiu Cârstina, directorul CNMCD Târgoviște.

Acesta a ținut să le mulțumească celor care s-au ocupat de inventarierea bunurilor, o operațiune deloc ușoară. Este vorba despre colonelul în rezervă Alexandru Manafu și generalul de brigadă în rezervă Paul Popescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media