TABLETA  DE  SÂMBĂTĂ  –  Ion Cosmin  BUSUIOC –  Un simbol al Unirii

Astăzi se împlinesc 139 de ani de la trecerea în veșnicie a celui care a intrat în istorie drept un simbol al Unirii Principatelor săvârșite în 1859. Este vorba de Ion Roată, țăranul născut în 1806 în comuna Câmpuri, cuprinsă în vremea aceea în județul Putna. Moș Ion Roată, cum s-ar spune în vremea aceasta, nu a fost un școlit, dar a reușit să se remarce în săvârșirea idealului unirii prin atitudine și verticalitate. Un om demn! Când l-am rugat pe Petre Țuțea să îmi spună ceva despre Ion Roată, Maestrul a exclamat: Iată, țăranul român! Restul am spus deja când am vorbit despre țăranul român în general. Ia d-acolo și pune în descriere lui, dacă asta vrei să faci… Cu alte cuvinte, Țuțea zice că despre Ion Roată putem spune cu tărie că e român prin definiție și că dacă îi ducem opincile la primărie i se eliberează pe loc certificat de român. Da, știu, pentru unii sună prea metaforic, dar când vedem că și cei mai simpli dintre cei care au participat la marile evenimente ce au marcat și influențat istoria noastră sunt prea puțin menționați, o astfel de descriere, cum este cea făcută de Petre Țuțea, se impune, e necesară.

Deși nu avea școală, Ion Roată a compensat, după cum spunea Ion Creangă, „cu câte văzuse și cu câte pățise el”. Așadar, nu știa el să întocmească documente sau discursuri, nu era un cărturar, dar era pățit. Asta i-a fost de ajuns… Atitudinea lui întotdeauna demnă, faptul că tot timpul vorbea cu sinceritate în fața oricui i-au adus lui Ion Roată responsabilitatea de a fi ales cu unanimitate de voturi să facă parte din divanul ad-hoc al Moldovei. Știind că celui căruia i s-a dat mult, mult i se va cere, Moș Ion Roată odată ajuns în scaunul de deputat a susținut tot timpul idealul unirii și cauza celor dintr-o tagmă cu el, cauza țăranului. Pentru lupta lui pentru drepturile țăranilor, imediat a fost etichetat de boierii din divan drept un „tulburător al ordinii publice”, a fost arestat și eliberat cu condiția să se retragă din divan. Eroul nostru a înțeles că cei care voiau să își păstreze privilegiile chemau oamenii la unire și unitate, dar ei puneau umărul puțin spre deloc la acest ideal. Pentru mai multe detalii despre acest aspect citiți povestea „Moș Ion Roată și unirea” scrisă de Ion Creangă.

Până la urmă lucrarea lui nu a putut fi trecută cu vederea. În data de 18 martie1878, după câștigarea Independenței, Ion Roată a fost decorat de către Mihai Kogălniceanu cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, decorație însoțită de brevetul semnat de Carol I „ca o răsplată a contribuției pe care înțeleptul țăran din Câmpurile a avut-o la Înfăptuirea Principatelor Unite”. După ce sufletul i-a trecut în veșnicie, trupul lui Ion Roată a fost purtat pe brațe până la mormânt. Iată o imagine, un semn de prețuire și respect care te lasă fără cuvinte… Veșnică lui pomenire!

Mi-ar plăcea ca atunci când se evocă momentele care, așa cum am spus, au marcat și influențat istoria României, să fie scoși în evidență mai mult și oamenii mai puțin cunoscuți, dar care merită cu prisosință cinstea și respectul nostru. De exemplu, înțeleg aportul regelui și al demnitarilor în înfăptuirea Marii Uniri, știu că diplomația, discursurile, întrunirile și întâlnirile oficiale au avut un rol însemnat, dar cred că e timpul să începem să vorbim mai mult despre faptul că unirea stă pe opinca țăranului român care a luptat în tranșee. Când se evocă vreun detaliu oficial care are în prim plan pe regele Ferdinand sau un demnitar român, acest detaliu aș vrea să fie urmat de o faptă de arme a soldatului român sau de prezentarea unui om demn și cu atitudine verticală, așa  cum a fost Moș Ion Roată.

Pentru mine personal, Marea Unire s-a săvârșit la Mărășești, când soldații români s-au ridicat din avanposturi și și-au unit glasurile într-unul singur: „PE-AICI NU SE TRECE!”

PS La acest articol despre un om care aparține tezaurului istoric al României, adaug și un amănunt din tezaurul folcloric. Azi se împlinesc 83 de ani de la debutul oficial al Mariei Tănase. Acest detaliu îl împletesc, astfel, cu istoria poporului român: Posada, Rovine, târziu în noapte la Târgoviște, Călugăreni, Podul Înalt, Plevna, Mărășești și așa mai departe… Toate aceste bătălii simbolizează „Ciuleandra” neamului românesc. Și-nc-odată măi băieți…

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.            

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro