TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Distribuiri și comentarii

Distribuie:

„L-au omorât pe Guleratul. L-a împușcat un nimeni, un vânător…” scria într-o postare pe care am văzut-o zilele trecute. Era vorba despre un urs din Predeal. Și postarea continua cu descrieri și cuvinte care te loveau până în adâncul inimii.  Impactul emoțional generat de acea postare a fost unul uriaș. La „comentarii” sute de reacții… S-au rostit sentințe, amenințări cu moartea și blesteme. Un blestem luase în vizor „plozii” vânătorului. Un om care iubea animalele, dar care pe copii îi numește plozi… Autorul postării nu a intervenit la niciunul dintre comentarii, chiar dacă, așa cum am spus, multe dintre erau de o sălbăticie exacerbată, care nu mai avea nicio legătură cu empatia față de animale. 

Nu știu care a fost ideea din capul lui Mark Zuckerberg care l-a determinat să inventeze „FACEBOOK” și nici nu o să mă lansez în teorii ale conspirației, dar văd în ce s-a transformat sau a fost transformat, de cele mai multe ori, în România. Un imens aparat de propagandă care sub masca „vă dau o informație, o știre”, se urmărește de fapt manipularea reacțiilor umane. Pentru că de foarte multe ori, sau de cele mai multe ori asta se urmărește. Eu așa văd. Bineînțeles că prin intermediul rețelelor de socializare se poate produce  o mobilizare spre săvârșirea lucrurilor bune, dar în ultimul timp această mobilizare a devenit o excepție. Acum, mai ales în contextul viitoarelor alegeri, din ce în ce mai des, văd postări devenite virale, care nu produc nimic altceva decât ură și dezbinare. Oameni care urăsc alți oameni pentru că fie unul pesedist și altul penelist, sau viceversa, sau userist sau aldist sau mai știu eu ce alt partid sau formațiune politică. E discursul fariseului perpetuat la scară națională. „Doamne, îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți!”. 

Și mai sunt unii care spun că Evanghelia nu e actuală. Azi, prin intermediul rețelelor de socializare, politicieni, fură startul – old habits die hard – și au inventat un nou termen, pre campanie electorală pe care o practică pe internet. O fi constituțional? Sau se folosesc „informații”, „știri” cât mai scurte, sub forma fotografiilor sau videoclipurilor, tocmai pentru a se exploata impactul emoțional. Totul e pe scurt, pentru că s-a constat că opinia publică nu mai are răbdare sau nu mai vrea să se informeze și din altă sursă decât rețelele de socializare. 

Azi din ce în ce mai mult se reacționează instinctiv, iar acest lucru este exploatat la maxim, reperul pentru o informație nu îl mai constituie faptul că o informație înainte de a fi lansată și distribuită trebuie să fie 100%  adevărată ci faptul dacă poate deveni sau nu virală. Totul acum nu se mai măsoară în calitate sau valoare ci în numărul de vizualizări. E un fel de „spune-mi câte vizualizări ai, că să îți spun cine ești” sau, „dacă nu produce vizualizări, nu ne interesează”. Astfel, multe lucruri false sau prezentate trunchiat devin virale și luate ca adevărate pentru că opinia publică nu mai verifică informația. Vechiul dicton „așa este, că a spus la televizor!” a fost înlocuit cu „așa este, am văzut pe Facebook!”. 

Să vă dau un exemplu concret. Ieri am văzut postată pe Facebook o fotografie cu un copil care își așternu-se pe stradă jucăriile și încălțămintea de fotbal pentru a le vinde. Fotografia nu era însoțită de informații despre copil și cauza care l-a împins să facă acest gest. Impactul emoțional a fost unul uriaș, ceea ce este legitim. Imediat, oamenii au început să întrebe unde se află acel copil pentru a-l ajuta. Am zis să mă implic și eu și am căutat să aflu unde se află acel copil. 

Și l-am găsit… Fotografia cu acel copil era veche de doi ani, din iunie 2018. Știrile vremii îl plasau în Iași, altele, în Chișinău. De ce această neconcordanță? Pentru că, așa cum am spus, marea majoritate a informațiilor nu mai sunt verificate. Sunt doar pur și simplu lansate. Azi, butonul de „share” e mult mai la îndemână decât să stai să cauți adevărul, să te informezi. De ce a reapărut în atenția publicului această fotografie veche de doi ani? Pentru impactul emoțional pe care îl produce, asta e sigur, dar poate și pentru că haștag campanie electorală. Am scris la comentariile postării respective ce am aflat și am constat după un timp că oamenii încă întrebau unde este copilul. Vedeți câteva comentarii mai sus, le-aș fi spus celor care încă întrebau, dar nu am făcut-o. Pe Facebook, de multe ori, deși ești bine intenționat și cinstit, trebuie să ai foarte mare grijă cu ceea ce spui și cum spui oamenilor care nu au timp să verifice o informație. Pentru că imediat te iau și dau cu tine de toți pereții. Figurativ vorbind, bineînțeles… Ori eu nu am timp și chef de așa ceva. Am spus exact cât era necesar. De ce întrebau în continuare? Pentru că reacționau instinctiv și pentru că nu sunt obișnuiți să verifice. 

Era un timp în care, pe rețelele de socializare, circula o fotografie-montaj cu actorul din Dr. House însoțită de mesajul „Foloseste-ți creierul, e gratis!”. Nu am mai văzut-o demult, a dispărut… E îndemnul perfect pentru atunci când folosești rețelele de socializare. Nimeni nu spune să nu empatizezi, să fii solidar când e nevoie și mai ales în vremea aceasta, dar empatia și solidaritatea trebuie să fie raționale, nu instinctive, pentru că, altfel, se ajunge la reacții de genul: „Pentru că ai omorât ursul din pădure, să îți crape copiii!”. Ori astfel de reacții nu au nicio legătură cu empatia și solidaritatea ci cu altceva, neomenesc. Așadar, să ne păstrăm luciditatea. Fiind lucizi, doar așa putem ajuta cu adevărat. 

Această nepracticare a verificării informației  îmi aduce aminte de o întâmplare petrecută în urmă cu zeci de ani, dar care se potrivește perfect contextului. 

Într-un birou al Securității din Brașov, Olimpiu Borza, profesor din Făgăraș, a fost somat să semneze declarația pe care anchetatorul a scris-o în numele lui. Olimpiu a luat declarația și a început să corecteze greșelile de ortografie.

-Ce faci, banditule? Crezi că așa scapi de pușcărie?

-Nu! Dar poate că cineva, peste ani, o să vadă declarația asta plină de greșeli, și și-ar putea închipui că am scris-o cu mâna mea, eu, profesor de limba română.

Să luăm aminte!

                                                                                   

 

ION  COSMIN BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet…              

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro