Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Cuvânt la începutul unui nou an

   Ziua bună și bine ați venit la prima tabletă de sâmbătă din noul an în care România tocmai a intrat. Datorăm Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 soldaților care au luptat pe front în primul război mondial. Lor și numai lor… Veșnică lor pomenire! Din păcate, la 1 decembrie se vorbește prea puțin despre ei în comparație cu sacrificiul de care au dat dovadă. De cele mai multe ori în marile discursuri care se citesc cu ocazia zilei naționale se insistă pe mândria de a fi român. Poți fi mândru de ceva la care și pentru care nu ai contribuit cu nimic? Suntem români pentru că așa ne-am născut, nu a fost alegerea noastră. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născut în România.

   Exact pe 1 decembrie a apărut în spațiul public știrea că de la cel mai bogat și înalt nivel european se dorește schimbarea perspectivei și a paradigmei în care să fie percepută, sărbătorită și mărturisită în public sărbătoarea Crăciunului. Nu o să intru în detaliile directivei, cred că le știți deja, au fost prezentate și dezbătute. Ceea ce vreau să remarc acum este faptul că schimbarea cerută de directiva de la Centru se vrea aplicată fix în chestiunile esențiale. Tableta de sâmbătă v-a spus în premieră și exclusivitate națională că asta va urma, adică bătălia pentru memorie. Deocamdată directiva a fost retrasă, dar să nu credeți că nu va reveni. Se lucrează la un nou text, la o altă formulare, la o altă așezare în pagină, probabil, dar ideea de bază va rămâne aceeași. Sărbătorile din timpul iernii nu mai trebuie să fie despre nașterea lui Hristos ci despre cu totul altceva. Odată cu această directivă a fost lansată în mod oficial și instituțional ceea ce exista deja și anume atitudinea antihristică, adică în loc de Hristos. Orice altceva, dar nu Hristos…

   Din toată această discuție cu privire la schimbarea care se dorește a fi indusă deocamdată, vedem o esență semnificativă și anume, vedem cât de important este cuvântul, căci asta urmărea directiva, schimbarea cuvintelor și denumirilor. De ce? Pentru că, ne spune Ioan, apostolul și evanghelistul: „La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin s-au făcut; și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” Toate, adică și Europa. Asta se încearcă să se facă uitat. De aceea îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Nicolae, adică, în primul rând pentru că s-a împotrivit schimbării, nu a unui cuvânt ci a unei singure litere din cuvântul prin care se mărturisea credința în Sfânta Treime. Homiousios – din limba greacă, adică Fiul este de o ființă asemănătoare cu Tatăl – spuneau Arie și părtașii lui întru erezie, iar Sfântul Ierarh Nicolae și ceilalți sfinții părinți de la primul sinod ecumenic de la Niceea din 325 au mărturisit adevărul: Homoousios deoființă cu Tatăl. Așadar, orice schimbare care se vrea indusă, adusă și impusă a ceea ce înseamnă creștinism nu(mai) reprezintă tocmai un breaking news pentru că este ceva ce s-a tot încercat de-a lungul istoriei și se va mai încerca. De aceea, Evanghelia lui Hristos rămâne singura pururea actuală, anticipând continuu actualitatea.

   Din lupta ierarhului Nicolae pentru o literă, rețin acum când sărbătoarea întrupării Fiului lui Dumnezeu va fi marcată în cele mai cazuri și locuri  prin fotografii din jurul mesei pline și al bradului împodobit, cât de important este cuvântul și mărturisirea. O fotografie nu face cât o mie de cuvinte. Niciodată!

   Acum, după ce m-am referit la noua directivă care s-a vrut aplicată pe întregul spațiu european să nu credeți că trag vreun semnal de alarmă. Sunt extrem de relaxat și liniștit. Eu doar am încercat să spun încotro se îndreaptă unele atitudini și tendințe. Credința creștină și Biserica nu vor putea fi niciodată eliminate sau făcute uitate din și în istorie, pentru că sunt ale Celui care a înviat din morți.

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.            

 

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media