TABLETA DE MIERCURI: Pompiliu ALEXANDRU – Oameni și statistici

Nu este vorba despre o statistică făcută cu rigla. Este vorba despre una făcută intuitiv/subiectiv, care se întinde pe o durată de douăzeci de ani.

Problema: „Oamenii nu se schimbă!” Și „oamenii se schimbă”. Ați auzit formulele acestea de câteva ori în viață. Care au dreptate? Și unii și alții; ambele tabere au dreptate. În ce condiții și proporții?

Oamenii nu se schimbă: peste 90% nu fac acest lucru. Au niște tresăriri de moment, dar acele vârfuri existențiale nu reprezintă decât ființa care se zbate, care face un salt pentru a reveni la situația inițială. Cauze? Lenea, inerția, superficialitatea, frica.

Oamenii se schimbă: 10% fac acest lucru. Cauze? Două ar fi. 1. Intervenția divină – la 1% dintre aceștia. Adică Dumnezeu face un efort și scoate pe mujic din mocirlă producându-i o furtună ființială și individul rămâne marcat pe viață, schimbându-se radical într-o fracțiune de secundă. Este precum în convertirea lui Pavel. 2. A) Metoda Munchausen – te scoți singur din mocirlă, trăgându-te de păr. E valabil pentru 2 % din cei 10%. Adică realizezi că ești unde ești și că vrei ca ființa ta să se transforme. Și dorești acest lucru cu extrem de mare putere. Și începi să „lucrezi cu tine”, să te „șlefuiești”. Durează extrem de mult timp – aproape toată viața – și doare cumplit, muști zilnic din eșec, faci pași mărunți, uneori ești idiot în încercarea asta, o iei mereu de la capăt, iar dacă nu renunți căci nu vezi mari schimbări, dobândești o oarecare culoare de schimbare efectivă. B) Cei 7% rămași se schimbă prin dureri cumplite. Le primesc de undeva din afara lor sau din sine, iar durerile respective – imense – produc o schimbare în timp sau brusc, în funcție de relația pe care o are individul cu intensitatea durerii. Unii cedează la durerea intensă și bruscă, fizică sau psihică, alții cedează la durerea „picăturii chinezești”. Efectul contează și la unii și la alții. Adică se schimbă, se transformă și se metaorfozează.

Metamorfoză „plăcută”!

Centru Medical Valeriana


Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:


Gurmand + Raiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro