TABLETA DE MIERCURI – Pompiliu ALEXANDRU – Alchimia prostiei

Ar exista un fenomen-boală în psihologie care se numște efectul Dunning-Kruger. Vorbește despre cât de proști pot fi proștii. Cu cât ești mai incompetent într-un domeniu, și politicul este fruncea la a aduna, magnetic, incompetenți, cu atât te crezi mai bine pregătit și elimini din jurul tău competența. Cam asta spune efectul ăsta. Dar mult mai detaliat.

Dar ce este prostia? E nevoie de multă trudă intelectuală pentru a o defini și nu avem pretenția să facem acest lucru în câteva rânduri. Să spunem că știm ce este ea. De fapt, că simțim când suntem proști, și mai ales, când suntem în preajma unui prost. Deci prostia se simte precum simți un aer împuțit care vine de la ghenă și te învăluie în cearșafurile de mătase în care stai liniștit. Prostia te transformă. Deținătorul fenomenului pestilențial, prostia, o emană precum mirosul amintit. Și infectează. Și transformă, și mai ales transmută. Nu numai nasul, dar și întreaga ființă. Te transmută așa cum spunem noi că dăm de un miros care îți mută nasul. Căci asta încerc aici, să vă arăt că prostia are ceva de natură olfactivă în ea. Se comportă precum olfacția. Se pleacă de la o materie primă, un plumb care îți cade pe oase. Adică dai de primul prost. Și începe procesul alchimic în alambicul social. Ăsta te ia de nas, te perpelește, te face mărunt și mic, te albește, te înnegrește, apoi iar te albește, iar în final ajungi ca el.


Materia e transmutată. Și privești în jur și vezi că toți put și sunt proști, iar pe tine te vezi alb și înmiresmat. Atunci ai atins vârful prostiei. De aici încolo poți să infectezi pe altul. Iar dacă dorești să infectezi la nivel național, adică să faci genocid cu prostia, folosind-o pe post de artilerie grea, intri în politică. Aici joci la scară largă. Apari la televizor, îți încordezi mușchii ca să arăți câtă putere poate să emane ființa ta, apoi dai legi care să te acopere din orice poziție. După care faci adepți, vinzi tot ce mai e prin țară, râuri, ramuri, după care îți cumperi, că doar ai bani, o hacienda, ceva, pe undeva pe alt continent, cât mai departe de țara plină de proști. Și fugi acolo când proștii ceilalți nu te mai suportă. Și gata, ai realizat marea mutație în viață! Ăsta e secretul pietrei filosofale!


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca