Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

TABLETA DE MIERCURI: Pompiliu Alexandru – Adecvarea la lume

    Spune foarte frumos, creștinește, Noica în Rugați-vă pentru fratele Alexandru: „Nimeni nu mai e în adecvație cu nimeni, și raporturile dintre oameni nu mai sunt firești, sub regimurile astea socialiste. Nu știu cum fac ele că mută toate din loc, dislocând până și sufletele oamenilor. Ai crede că numai viața publică este schimbată și că te poți refugia în viața privată; un moment chiar te încântă să nu mai ai răspunderi publice și să fii restituit fericirii unei vieți personale. Dar, și aici, totul e viciat. Nu te mai înțelegi bine cu soția („nu-i aduci bani destui și nu mai reprezinți nimic în societate”); nu te înțelegi cu copilul („adevărurile tale nu mai sunt și cele de la școală”), iar cu prietenii e și mai rău: dacă te vaiți riști să fii incomod și chiar primejdios politic, dacă nu te vaiți le aduci o ofensă.” Societatea este dezarticulată… nu mai face „clic”, cum spune Noica, nimic cu nimic. A fi adecvat la ceva sau la cineva înseamnă a te potrivi, a forma un corp comun, a funcționa în sistem cu celălalt; ca individ ești un întreg – deși chiar și la nivelul ăsta poți să nu mai fii adecvat cu tine însuți – dar și doi inși pot forma un nou întreg, un întreg dual, ca 1+1=2. Acest „2” este un întreg adecvat, rezultat din potrivirea împreună a lui 1 și a altui 1.

Cum de s-a ajuns, oare, ca politica aceasta – socialistă și neo-marxistă în mare măsură (nu că ne-ar fi rușine și cu liberalismul) – să ne destrame în așa hal? Noica spune că nu știe cum s-a ajuns aici. Nici eu nu cred că aș putea să dau un răspuns. Dar aud la oameni mai înțelepți decât mine vorbe pe care nu le înțeleg în mare măsură, căci sunt un naiv cronic, dar simt că au dreptate. Mai ales când pun cap la cap spusele mai multor asemenea oameni simt mai puternic că ar avea dreptate. De unde această inadecvare? Cum a fost posibil să ajungem aici? Se pare că forma dictatorială este una inerentă lumii, că accesele de dictatură vin în mod implacabil, regulat, indiferent ce ai face între timp. Exact ca o boală. Așadar, care ar fi un răspuns la întrebarea: cum de s-a ajuns la această inadecvare la lume? Se spune că în depresie omul s-ar afla într-o asemenea nepotrivire cu sine. Exact ca Faust, după interpretarea lui Noica. Și acesta (Faust) suferă de o lâncezeală, și ce este o mai puternică neadecvare a ființei la sine decât lenea și traiul fără țel? Omul nu-și găsește locul, intră într-o indiferentă agitație degeaba din care iese la suprafață doar un singur sentiment, angoasa, îngrijorarea. Chiar dacă face ceva, omul respectiv se pre-face sau face degeaba, că tot nu-i iese nimic, iar de aici se pune în starea de grijă, deci într-o în-grijorare.

Așadar, de ce și cum? Oricum am întoarce lucrurile pe toate fețele, s-ar părea că drumurile duc la dimensiunea religioasă a omului. De acolo se rupe firul. Oricât de mult ai fi racordat la materialitate, dacă ești inadecvat din punct de vedere al trăirii personale cu Dumnezeu, suferi, te afli într-o postură de pierdut în lume. De fapt, te rupi și de lume, căci a fi în lume și a nu fi adecvat la lume înseamnă să suferi puternic. Extrem de puternic. Nu mai găsești nimic asemănător ție în afara ta, iar în tine, nici atât. Ce te apuci să faci? Dai în gol. Dai din gură și te prefaci că duci o hârtie de la biroul A la biroul B. Apoi, dacă ai putere, încerci să schimbi lumea. Dar nu te țin puterile, căci nu ai habar ce să faci. Nu poți construi ceva, că nu prea te pricepi, căci lenea e imensă. Atunci te apuci să schimbi lumea, iar prin a „schimba” înseamnă să o dărâmi. Spui, de exemplu, că de mâine se interzice să mai spui „sărbătoarea Crăciunului” și o înlocuim cu „sărbătorile vacanței”, sau „sărbătorile zăpezii”… sau, pur și simplu, readuci pe Moș Partidu’ în prim plan, deghizat în Moș Gerilă! Și se mai miră unii că suntem ultimii la vaccinare, că ne opunem și suntem necivilizați! Cam asta înseamnă să te rupi definitiv de Dumnezeu. Măcar dacă ar fi fost o despărțire liniștită, prin ignorarea Sa. Dar este una cu sudălmi, cu scuipat pe El.

Iar cea mai puternică formă de neadecvare la Sufletul Lumii o găsim în comportamentul absolut cutremurător de zi cu zi. Cel în care oameni care până mai ieri înjurau tot ce le stătea în cale, în numele unui scepticism științific, acum îmbrățișează unele dintre cele mai aberante poziționări. Am auzit, în virtutea acestei inadecvări, spunându-se chiar că „nu îl suport pe Dumnezeu pentru că preoții fac și desfac…” „Adică, ce Dumnezeu e ăla care nu își face curat în ograda sa, adică lasă Biserica să fie plină de corupție etc.” Așa este… Biserica are multe de schimbat în ea, dar de aici la a arunca și pe Dumnezeu și Instituția Bisericească la gunoi este o distanță imensă. Dacă acești oameni care până mai ieri spuneau că fug de Dumnezeu din cauza reprezentanților săi pe pământ – așa numiții credincioși și preoții care cultivă o „teologie furajeră” – aceeași oameni nu scuipau cu atâta obidă și pe Instituția Politică? Ce, acolo lucrurile erau permise, sau cum? Deci, aceste spirite „libere”, „sceptice”, „care cred în știință”, brusc au făcut concesii ilogice pentru tot ce venea din partea Instituției Politice. Tot ce se spune acolo, se înghite cu poftă. Auzi chiar persoane inteligente, cum ar fi d-na Mungiu Pippidi, care este și politolog, spunând lucruri îngrozitoare… aducând un neomarxism agresiv în act, îndemnând la un fel de atac din partea puterilor statului îndreptat împotriva unei părți a populației care nu gândește la fel cu oficialitatea. Ce adecvare cu lumea mai este asta? Să fi fost Noica un atât de mare profet? Se pare că da! A fixat o lege imuabilă a omenirii.

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media