TABLETA DE MARȚI – Puiu JIPA – Sîngele bere nu se face

Eram elev. Pe vremea aia, dacă aveai 16 ani, puteai să donezi sînge. Elevii erau scutiți de ore în ziua aia și a doua zi nu erau ascultați la lecții. Cam din trei în trei luni luam calea dispensarului, aflat în celălalt capăt al orașului și ne lăsam înțepați de bună voie. Eram o gașcă pusă mereu pe șotii, mai ales că verișoara mea era soră. Soră medicală, desigur. Ghici unde? La dispensarul acela. Fiecare donator primea 10 lei, două bilete de autobuz și o ciocolățică.

Pe vremea aia, 10 lei însemnau două prăjituri, „Ora 12” le spunea și trei limonade, cam sălcii, e drept, dar numai bune de pierdut vremea pe la vreo terasă. Sau… două halbe de bere și patru mici, la altă terasă, desigur.

Și mergem noi într-o luni, pe la ora 9, la dispensar. Primul intră Vova, blond, musculos, înalt, jumate rus, ce mai, o cadră de flăcău. N-apucă să scoată sora un centimetru de sînge că bietul Vova leșină. Tras deoparte, stropit cu apă, alb la față. Urmează Nisic, și ăsta jumate rus. La fel ca Vova, cade lat. Alt pat, alt alb la față. E rîndul lui Hary, 1,95  la 100 de chile. Văzîndu-și colegii leșinați, hop și el alături de fîrtați. Anghel doar îi vede și o ia fugă.

Rămîn eu. „Dacă îmi dați 50 de lei, donez eu sînge și pentru ei!” Zis și făcut. Verișoara-mi face cu ochiul, extrage cu delicatețe patru eprubete mici, în loc de opt, din prețiosul meu lichid sangvin, îmi dă 50 de lei, 10 bilete de autobuz, 4 ciocolate, una i-am făcut-o cadou ei și pe cei patru amici în grijă.

Aveam 18 ani. I-am dus la terasă,  încet, să nu se-mprăștie. Încă erau albi la față. La terasă le-am donat cîte o bere. Eu am halit vreo 7 mici. Am lins și vreo 4 halbe de bere. Mi s-a făcut rău. Alb la față m-am făcut și eu.

M-au dus ei acasă. De atunci n-am mai donat sînge…

 

PUIU JIPA este actor la Teatrul Tony Bulandra, regizor și dramaturg; a devenit târgoviștean, de strada Liniștei, cu aerul lui republican de Ploiești…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro