ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE MARȚI – Daniel TACHE – Sub semnul dublului

Ce după moartea lui, până astăzi îi zicu sveti Ștefan vodă, nu pentru sufletu, ce este în mâna lui Dumnezeu, că el încă au fostu om cu păcate, ci pentru lucrurile lui céle vitejești, carile niminea din domni, nici mai nainte, nici după acéia l-au ajunsu, zice Ureche în necrologul pe care i-l face lui Ștefan cel Mare. Pe bună dreptate, te poți întreba de ce i-au zis sveti (sfântul) și nu viteazul? Urmarea? Într-o năucitoare logică a absurdului, la 488 de ani după moartea domnitorului, admirația plină de evlavie a moldovenilor a fost pe deplin răsplătită: omul cu păcate a fost canonizat. Ceea ce s-a dorit, probabil, un gest al definitivei rupturi de trecutul recent, comunist, un semn al întoarcerii la valorile autentice ale tradiției, n-a fost decât un alt semn al continuității, al supraviețuirii unor tipare comportamentale și de gândire. În alte haine, de firmă, dar cumpărate la mâna a doua.

Funcționează, mă gândesc, un arhetip al dublului în inconștientul colectiv românesc, arhetip ce ne permite să acționăm nu doar împotriva a ceea ce declarăm, asta s-a mai văzut, se numește ipocrizie sau, după caz, fariseism, ci, mult mai grav, și împotriva a ceea ce credem. Și nu o să mă refer aici la divorțul, impus chipurile de vremuri, dintre discursul public și cel privat, divorț ce a caracterizat comunicarea în perioada comunistă, și nici la factorii mioritici ce au determinat eșecul lamentabil al economiei centralizate. Emblematic pentru acest pattern al dedublării mi s-a părut întotdeauna mecanismul semantic din spatele cuvântului bișniță. Pentru cei care nu-l cunosc, termenul, adaptare argotică a englezescului bussines, a făcut carieră în ultimul deceniu ceaușist. A face bișniță a reprezentat reacția tipic românească la reducerea drastică a importurilor din anii ’80. Termenul era peiorativ-ironic. Bișnițarul, personaj descurcăreț cu odioase apucături capitaliste (cumpăra ieftin și vindea scump mărunțișuri de proveniență occidentală), era pe cât de admirat în public, tot pe atât de detestat în secret. Căci, nu-i așa, în felul său, bișnițarul era un trădător de neam și țară, dar unul de serviciile căruia nimeni nu se putea dispensa.

Pentru a deveni patologică, dedublarea are nevoie de un sistem de valori care să fie resimțit drept inadecvat, străin, opresiv. Acesta a fost cazul în România comunistă. Astăzi însă, când sistemul de valori lipsește, fie pentru că nu ne mai plac sistemele, pe care le simțim ca autoritare, fie pur și simplu pentru că nu putem să convenim asupra unui set comun de valori, ciudățenia face ca dedublarea să continue să ne caracterizeze. Cauza a dispărut, tiparul comportamental a supraviețuit.

Continuăm să fim descurcăreți, adică să trăim de azi pe mâine. Continuăm să fim ciclotimici, adică să ne înfierbântăm pentru nimic și să rămânem indiferenți la tot. Continuăm să fim tradiționaliști, adică să inventăm în fiecare an câte o nouă tradiție, pentru a o putea uita pe cea din anul precedent. Dar mai ales continuăm să facem bișniță. Cu viețile noastre. Și ale urmașilor noștri. Și ale urmașilor urmașilor noștri. În veacul vecilor…

Cât despre Ștefan cel Mare, cându au fost aproape de sfârșitul său, chiemat-au vlădicii și toți sfétnicii săi, boierii cei mari și alți toți câți s-au prilejitu, arătându-le cum nu vor putea ținea țara, cum o au ținut-o el, ci socotindu din toți mai putérnicu pre turcu și mai înțeleptu, au datu învățătură să să închine turcilor (De moartea lui Ștefan vodă celui Bun, vă leato 7012, în Grigore Ureche, Letopisețul țărâi Moldovei). De unde se vede treaba că nouă, românilor, dintotdeauna ne-a plăcut să ne închinăm. Este și aceasta o formă a dedublării.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media