TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Prejudecăți și discriminări

Distribuie:

Se spune că la baza prejudecăților stau stereotipurile de tot felul. Și totuși, ce este un stereotip? Este numai o părere preconcepută despre caracteristicile și comportamentele unor categorii de persoane sau grupuri de oameni? Sau ceva mai mult…

Profesorul de azi nu prea mai este ascultat dacă nu știe să caute și exemple mai sugestive, mai apropiate de exprimările învăluite în actualitatea apăsătoare. De pildă, iată stereotipuri din prima linie a realității românești: pesediștii sunt oameni serioși și devotați celor mulți și săraci, liberalii au frunte înaltă și sunt deosebit de inteligenți, uneperiștii au idealuri naționale și au dispărut căutându-le, udemeriștii s-au născut poeți, peremiștii freacă puntea vaporului etc.

Desigur, acestea sunt stereotipuri pozitive, dar mai există și altele, negative… De pildă, femeile-primar se lasă conduse numai de emoții și aruncă gratuități peste bucureșteni, locul femeii este în bucătărie și nu la primărie etc.

Să dezvoltăm ideea… Pe baza acestor stereotipuri funcționează prejudecățile, ele sunt opinii și atitudini care întemeiază sentimente de adâncă antipatie. De pildă: sute dacă nu mii de primari abia aleși au dosare penale, un primar de 70% e în arest și va depune mandatul cu mâna pe cătușe, un grup etnic n-a fost ales în consiliul local al orașului meu și a rămas fără vice-primar, liderii liberali au anunțat marea victorie istorică în recentele alegeri, cu ochii bulbucați peste națiune etc.

De altfel, prejudecățile se bazează pe zvonuri, pe informații din auzite și se numesc prejudicii. De exemplu, s-a zvonit că Zvonea e gata aruncat la meseria lui de bază, altul de la senat  va ajunge cu motocicleta direct în biroul de la DNA și altele asemenea.

Și, iată, discriminarea… E atunci când te comporți în raport cu alte persoane pe baza prejudecăților. De pildă: tata Puiu și-a cam uitat cruciulițele acasă și a luat-o peste „cașchetă”, Băsescu stă pe o barcă amărâtă și se visează amiral etc.

O întrebare, totuși… Poți să discriminezi fără să ai prejudecăți? Mă gândesc că, până de curând aveam o părere bună despre un bătrân și nemuritor director de Național, dar la presiunea știrilor din presă am ajuns să-l discriminez pentru un recent concurs regizat ca la carte.  Rușine mie!

Dar xenofobia? Aici e mai sensibilă treaba… În fond, este o teamă de indivizii care aparțin altor grupuri etnice și nu mă bag. Poate doar să vă rog să priviți spre dealul Cotrocenilor, românii nu resping radical străinii. Se resping, adesea, pe ei înșiși, dar asta e o altă poveste, pentru o altă tabletă moralizatoare. Sunt doar obiceiuri pline de stereotipurile dascălului care intră în vacanță, cu două procente adăugate la leafă. Mă tot gândesc, pe ce să le cheltuiesc?

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro