Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – O expertiză… psihiatrică asupra României de azi

   Scriitorul Vasile Ernu, într-un interviu din seria „Literatura la zi”, lansată de „Libertatea”, vorbește cu scriitorul și psihiatrul Ion Vianu și despre suferințele României de astăzi. Așa cum se știe, Ion Vianu este fiul criticului literar Tudor Vianu și a fost printre puținii intelectuali din perioada comunistă care au semnat apelul antiregim al disidentului Paul Goma. La 43 de ani a emigrat în Elveția, devenind una dintre figurile exilului românesc și o voce prezentă în studiourile postului de radio Europa Liberă. 

   De acolo a denunțat folosirea psihiatriei contra deținuților politici. A publicat mai multe volume de eseuri, romane și memorii, printre care „Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri”, „Exercițiu de sinceritate, „Amor intellectualis”, „Între violență și compasiune, amintirile unui psihiatru”, „Elegie pentru Mihai”, „Paramnezii”, „Necredinciosul” sau „Arhiva trădării și a mâniei”. După Revoluție, întors în țară, a început să scrie în „Revista 22”, „România literară” sau „Dilema”. 

   El povestește și despre „mirosul greu și suav al teilor bucureșteni, cântecul voluptuos al privighetorilor în Herăstrău, rozele înnebunind de parfum pe șoseaua Jian”, dar vă trimit în tableta mea de azi câteva dintre gândurile lui pline de mâhnire despre lumea în care trăim. Acum…  Libertatea nu există decât în contra parte cu lipsa de libertate, spune Ion Vianu, pentru că  într-o societate a libertăților garantate ești liber din punct de vedere legal, dar moral vorbind, libertatea pe care o ai este fără semnificație. O lecție este și marea democrație a medicinii: omul este egal în fața bolii și trebuie tratat ca atare. Este un principiu pe care nu trebui să-l trădezi nicicând. 

   Cu „instrumente psihiatrice”, el afirmă că: „România își trăiește riscurile proprii și pe cele ale civilizației mondiale. Cel mai izbitor este egoismul liderilor și lipsa preocupării pentru binele comun. Cât mai multe privilegii și cât mai puține obligații, iată ce gândește omul obișnuit despre cei care dețin puterea. Naționalism cât vrei, patriotism mai deloc. De aici starea deplorabilă a sănătății publice, a transporturilor. Problema mediului ambiant este acută, mai ales în perspectiva schimbărilor climatice. Studiile prospective arată că tot arcul extracarpatic este amenințat cu deșertificarea. Între timp, românii emigrează. Se zice că soldul deficitar a atins trei sute de mii de persoane pe an. Asta se întâmplă într-un context în care lumea întreagă se schimbă fundamental. Nimeni nu mai are curajul să formuleze o scară de valori, în afara celor mercantile. Este bine să susții cauza femeilor, a minorităților de toate felurile, dar nu este bine ca, în numele acestui sprijin, să anulezi istoria, să întreții o cultură a vinovăției și o limbă de lemn. Europa rămâne speranța noastră, dar și Europa, imensă putere economică, nu este destul de solidară și nici capabilă să instituie o acțiune unanimă. Singura speranță: să fiu eu un bătrân înăcrit, confundând propria decadență cu a Lumii. Aștept să mi se facă demonstrația că mă înșel, dar dacă nimeni nu se grăbește, va fi postumă. Să fie pace, măcar atât.”

   Mă întrebam cândva și mă întreb și acum… Cum ar fi să ne aflăm fericirea în dreptul celuilalt de a se folosi de tine? Să ne pierdem, dar să redevenim altcineva, să ne adunăm într-o oglindă crăpată, dar să nu ne credem vinovați. Să nu ajungem încercuiți în tipare rigide și să nu ne uscăm în buimăceala plictiselii… Și cum ar fi să avem vremea de a privi salcia înghețată și plină de zăpadă, sfâșiată de gerul căzut peste noi? Să vrem să ne simțim însingurați și să ne amăgim că solitudinea este lipsită de amărăciune…

   Chiar așa, cum ar fi?

 

   P.S. Cum, psihiatric vorbind, despre oamenii politici de azi este inutil să mai comentăm ceva, pentru că treaba nu are rezolvare, medicina e neputincioasă, să vă povestesc un pic și despre generațiile pline de virtute din lumea bolnavă a fotbalului românesc. Adică, despre scandalul din avion în care au fost implicați fotbaliștii naționalei de tineret… Mai mulţi golani dintre jucătorii din naţionala U21 a României au avut un comportament neadecvat în aeroport şi în avionul care a adus lotul din cantonamentul din Spania. Jucătorii George Cîmpanu (21 de ani), Ştefan Baiaram (18 ani) şi Jovan Markovic (20 de ani) au fost principalii protagonişti ai acestui scandal. Din informaţiile primite de la un pasager din avion, cei trei au înjurat şi în duty free, dar şi în avion, ei adresându-şi chiar injurii cu caracter rasist. „O însoţitoare de zbor, româncă, a fost abuzată de Cîmpanu şi Baiaram. Ea vine spăşită şi îşi cere scuze în numele companiei pentru zborul cu probleme. Atenţie! Însoţitoarea de zbor era vizibil afectată de tot şi a încercat să îndulcească dimineaţa. Ieşind din avion, se vedea clar după cantitatea de mizerie lăsată în urmă, unde începea şi unde se termina delegaţia României la fotbal U21″, scrie sursa citată, adică site-ul Digisport.ro.

   Totuși, prea suntem cârcotași, prea ocolim succesele guvernanților noștri, prea ocolim veștile pozitive… Iată, acest mare bărbat politic, acest premier intrat în istorie, acest economist de largă respirație europeană și americană, la un loc, acest Cîțu predestinat al românilor ne-a anunțat (fonfăit, ca de fiecare dată, molfăind cuvintele bietei noastre limbi): „Suntem foarte aproape de momentul în care toți românii vor simți bunăstarea. Deja începem să simțim bunăstarea. Avem resurse pe care le-am investit fără să creștem deficitul. Toate acestea se văd”. Așa a declarat acum două zile Florin Cîțu, de la Palatul Victoria. Și mai zicea aiuritor: „Această guvernare în jurul Partidului Naţional Liberal a arătat că poate să stabilizeze economia într-o perioadă de criză, să aibă încasări mai bune. Riscul este dacă apare o guvernare populistă, care doar pe baza unor promisiuni va începe să cheltuiască, fără să aibă nicio bază”. 

   Hagi Omar, un turc stabilit în Târgovişte de 25 de ani, spune că a da cu sictir înseamnă și a alunga pe cineva. „Hai sictir… Că te trag în bătătură Şi te toc ca pe trupină”. Grijă mare, deci, sosește în forță bunăstarea românilor! Cu oprire și la Cotroceni, cu peronul pe partea dreaptă… Atenție, se deschid ușile!

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media