TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE: ÎNTRE SĂRBĂTOARE ȘI TRISTEȚE

Târgoviștea se pregătește de sărbătoarea anuală. Dar orașul meu este mai trist decât oricând. Îi știu toate străzile și toate casele frumoase, sunt mulți ani de când „bat” locurile atinse de mister ale orașului meu, cu prieteni vechi, unii nu mai sunt și au rămas doar o amintire.

Dar azi? Unde să mai mergi, prin ruinele capitaliste ale Târgoviștei mele? Pavelele marca Furcoiu au crăpat, arată ca niște măsele cariate, rânjesc ca niște gingii inflamate, nici protezele provizorii nu mai pot rezolva mare lucru. Gospodarii de azi au săpat și ei adânc, sensuri giratorii ( ce ironie…) zac căscate prin intersecțiile măcinate de praf și cimenturi suprapuse și nu se mai termină, trec deja anii peste ele, posduri fără număr s-au abătut peste Târgoviștea mea. Asfaltul provizoriu și el e împănat cu ridicături din fontă și fier, toate dormitează într-o amorțire de cetate medievală. Bucăți terminate din trotuarele noi sunt întrerupte de cabluri groase, încolăcite ca niște reptile tumefiate, nimic nu se mișcă, nimic nu se mai transformă. Și stau așa, neatinse de vreme, de peste doi ani…

Ciopârțit și tumefiat de rănile adânci, orașul meu e gata de o nouă sărbătoare, cu Holograf și Bănică Junior și alte vedete mai puțin cunoscute. Ce să spun? E bine, avem și pâine, avem și praf, avem și primărie, adică de toate… În pozele de pe pliantele oficiale Târgoviștea mea pare vie. Dar nu e… Zace în haine nespălate, stă cu istoria înfundată în săpături fără sfârșit, oamenii ei politici sunt îmbrăcați în zale, cu lenjeria lor electorală pătată de sloganuri putrede.

Și nu se vede nimic dincolo de moleșeala edilitară și adânc proiectată. Doar salvările trec agitate pe strada mea, iar câinii urlă și ei precum ambulanța. A pagubă, desigur…

Doi vecini mai bătrâni stau de mult nehotărâți pe scările de la intrarea blocului lor, le trebuie aptitudini de alpiniști ca să escaladeze grămezile de pământ de pe un vechi trotuar. Îi puteți vedea oricând la intersecția Bulevardului fost al Castanilor cu neterminatul Tudor Vladimirescu. Nu vă grăbiți, mai durează câțiva ani în ritmul rostuit de Primăria adormită.

Meșteri cârmacii…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro