TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE Însemnări teatrale – ZORBA, dacă n-ai înțelege, ai fi fericit…

 

Încă o seară sub semnul magic al teatrului, aici, la noi acasă… În Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște a avut loc premiera uneia dintre cele mai importante piese a acestei stagiuni, Zorba Grecul.

 

Iată datele principale… E un scenariu scris de Hristo Boicev, pe motive din romanul lui Nikos Kazantzakis, într-un spectacol de Mc Ranin și cu  design video de Puiac Virgil. În rolul principal este Cuzin Toma, actor cunoscut publicului din filmul Aferim, dar și din serialul de televiziune Las Fierbinți. Din distribuție mai fac parte: Sebastian Bălășoiu, Daniela Vlădescu, Ana Adelaida Perjoiu, Radu Câmpean, Iulia Verdeș, Emanuel Bighe, Corneliu Jipa, Mircea Silaghi, Cristina Dumitra, Cristian Olaru, Ilie Ghergu și Teodora Colț.

M-am așezat în fotoliul de catifea, cu un gând precis și foarte vechi:  există o carte care mi-a dat mereu sensul ideii de poveste din viața noastră, această capodoperă a lui Kazantzakis. Zorba Grecul ne-a schimbat multora dintre noi percepția despre viață, despre relația cu Dumnezeu, cu ceea ce le datorăm cu adevărat celor din jurul nostru. 

 

Lumea în alb și negru prăvălită peste spectatori, din decorul gândit de Mc Ranin, m-a dus către cuvintele pe care aproape că le știu pe dinafară… Mi-am amintit de-o dimineață în care am descoperit gogoașa unui vierme de mătase în scorbura unui copac, în clipa în care fluturele sfărâma învelișul și se pregătea să iasă.(…) Enervat, m-am aplecat și am început să îl încălzesc cu răsuflarea mea

 

Aflasem, așadar, despre spectacolul de Mărțișor al teatrului nostru, că este o adaptare după romanul lui Kazantzakis, că s-a repetat cam o lună şi jumătate puţin în gol, cu piciorul pe frână, pentru ca apoi să se fi schimbat distribuția și să fie adus în rolul principal Cuzin Toma. În ceea ce priveşte personajul Bubulina, am avut o idee năstruşnică, zicea regizorul, şi îi mulţumesc doamnei Daniela Vlădescu pentru că a acceptatAm zis că Bubulina trăieşte într-o bulă, într-o lume a ei şi atunci trebuie să fie o cântăreaţă de operă care poetizează un pic realitatea şi, în felul acesta, venim şi cu o propunere inedită pentru Bubulina, care altfel ar fi fost o simplă actriţă care ar fi jucat un rol. 

 

Mc Ranin a continuat astfel: Se pune întrebarea firească, dacă am copiat filmul? Nu, un artist nu copiază, un artist îşi exprimă admiraţia faţă de alţi creatori şi recreează lucruri, deci o să fie un Zorba Grecul altfel… Cine vine să-l vadă pe Anthony Quinn pe scenă, greşeşte, o să găsească un cu totul alt actor, cu o altă viaţă, cu alt dinamism, cu altă carismă… În Zorba Grecul găsim de toate şi cred că este mai mult umor în acest spectacol decât chiar în film. Cred că va fi o comedie prezenţa colegului nostru Costel, care este iedul pe care o să-l aducem de la grădina zoologică să joace rolul iedului, nu ştim ce o să facă Costel în scenă.

 

Cuzin Toma crede că este o provocare acest personaj. Cunoaşterea unei poveşti, a unui om sunt motivaţii pentru care am acceptat rolul… Pentru mine, Zorba Grecul înseamnă poveşti umane toate adunate la un loc, dacă iei pe fiecare în parte, fiecare are povestea lui trăită într-un timp, în acelaşi timp sau separat, şi împreună completează un tablou întreg, completează o poveste frumoasă. 

 

Daniela Vlădescu spune că vine dintr-o lume în care actoria este cu totul altceva, opereta este cu totul altceva, opera este cu totul altceva… Spectacolul o încântă foarte tare şi crede că oamenii din acest teatru sunt extraordinari, aici nu este un teatru de provincie. Este un teatru cu o mână de actori care nu se uită la ceas, care sunt talentaţi, dăruiţi şi care sunt profesionişti. Mai mare noroc să am, nu se putea… 

 

Lumea din sală s-a amestecat firesc cu cea de pe scenă, chiar așa rostește Zorba:  epuizează-ţi manifestările sufletului printr-un zâmbet. Și tot el, pe Dumnezeu nu pot să-l încapă cele nouă colţuri ale cerului şi nici cele şapte ale pământului, îl încape însă inima omului. Cuvintele se rostogolesc printre respirațiile spectatorilor vrăjiți de povestea din fața lor, tot  ce-i bun pe lumea asta e făcătura Satanei, muierea frumoasă, primăvara, vinişorul, astea toate Satana le-a făcut. Dumnezeu îi făcu pe călugări, posturile, salvia, muierile urâte, ptiu, piară de pe faţa pământului!

 

Se adună, uneori șoptite abia, alte vorbe, mulţi caută fericirea mai presus de om, alţii mai prejos, dar fericirea e pe potriva omului. Și încă, moartea-i un fleac, un simplu pfff! şi candela se stinge,. dar bătrâneţea e-o ruşine. 

 

Să vorbești dansând, e oare cu putință? se întreabă Zorba Grecul, iar scena teatrului nostru dă un răspuns de martie, învăluit în culoare, în muzică, în mișcări tremurate și pline de sensuri ascunse. Și este chiar așa, Zorba ăsta era omul pe care-l căutam de atâta amar de vreme,  o inimă vie, o imensă gură lacomă, un suflet mare în stare brută. Fără îndoială, Zorba Grecul este un fel de brand cultural internaţional, care a plecat din Grecia lui Nikos Kazantzakis, a fost valorizat cu un fel de măiestrie de Kakoianis şi Theodorakis, apoi multiplicat cumva americăneşte de Anthony Quinn și, cu toate acestea, a te raporta la Zorba, a-l aduce pe scenă presupune totuși riscul de a ajunge pe drumuri necunoscute. Dar regizorul Mihai Constantin Ranin s-a obişnuit să rişte atunci când se află sub obsesia unei idei, ne spune astfel de povești de mai bine de 16 ani, aici, la Târgoviște. Și nu sunt convins că am învățat să-l prețuim, pe măsură… 

 

Un comic de bună calitate, uşor îngroşat totuşi, se dezvoltă în dialogurile de pe scenă,  dar toate țin, până la urmă, de spiritul „ideologiei” liberal-umaniste a romancierului, căutător neobosit al divinităţii, în toate romanele sale. Zorba lui Cuzin Toma e plin de energii nebănuite, e ferm în convingeri și liber în gândire, dăruit cu sensibilitate faţă de suferinţele omeneşti. Actorul este la vârsta unei maturităţi fizice şi artistice necesare pentru a fi un Zorba copleșitor. Își ispitește personajul cu straie de un pitoresc neostentativ și are carismă şi inteligență artistică. Cuzin Toma a înțeles, cu mijloacele potrivite, că „iluminarea poate veni şi din simpla trăire a vieţii”, așa cum scrie chiar autorul celebrului roman. Iar regizorul i-a transmis, cu măsura profesionistului aflat la intensitatea  de sus a meseriei sale, că Zorba este un erou real și convingător, un tip popular, înzestrat cu harul meditației simple, al acțiunii temerare, al privirii deschise și al mersului absolut liber prin viață. Alexis Zorba trăiește marile probleme și înfruntă marile întrebări ce se înalță zilnic în fața omului, nu tragic, ci cu siguranță și simplitate, ceea ce se vede în fiecare scenă a spectacolului târgoviștean.

 

Sebastian Bălășoiu este, deja, un actor ajuns la un fel de înțelepciune a meseriei lui, dobândită aici, la Bulandra târgovișteană, are aerul unui corect manipulator al nehotărârilor, inhibiţiilor şi al inabilităţilor practice întrupate într-un fel de „şoarece de bibliotecă”, om bun, dar care nu e în stare să rupă frânghia, nu e în stare de nicio nebunie, după caracterizarea lui Zorba

 

O Bubulină specială aduce pe scenă doamna Daniela Vlădescu, ea poate să pară firavă şi discretă, rătăcită și visătoare, mai ales atunci când „jupânul” o întreabă: „Ce, Shakespeare  te-a aruncat aici printre canibali?” 

 

Și ceilalți actori sunt tot de aici, din povestea pe care ne-o propune un mare regizor, să nu ne mai ascundem în spatele cuvintelor, chiar despre asta e vorba… În Zorba… 

 

Scuzați de vorbă mare, dar eu cred că spectacolul pe care l-am văzut și despre care vă scriu aici verifică şi motivează deopotrivă obsesia şi dragostea lui Mc Ranin pentru o capodoperă a literaturii universale. Toată povestea alcătuită pe scândura scenei din jumătatea Bulevardului Castanilor dă socoteală despre căldura comunicării, asta se simte, chiar dacă sunt unele momente lipsite de coerență în desfășurarea scenariului, inevitabil selectiv și inegal. 

 

Fericiții de azi sunt târgoviștenii, pe care i-am văzut bulversați, cumva, la ieșirea din sală. Pentru mine, bucuria încă mai există…  Și mai am ceva să vă povestesc, am fost la repetiția generală, ascuns undeva în spatele sălii de teatru, dar despre toate acestea, săptămâna viitoare…

 

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro