TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – De la Churchill la Nelu Tătaru

Distribuie:

Așa ne mișcăm astăzi, printre cuvinte, de la unul la celălalt… Primul dintre ei spunea că de multe ori a trebuit să-mi mănânc cuvintele şi am descoperit că erau o dietă echilibrată. Și tot el a scris cândva că este întotdeauna înţelept să priveşti înainte, dar e greu să priveşti mai departe decât poţi vedea.

Trăim vremuri crâncene, depindem de o grămadă anemică de indivizi cu ceafa groasă, care ne lovesc cu înțelepciunea lor de fiecare zi. Când vulturii tac, cred că spunea tot Churchill, papagalii încep să trăncănească.

Spuneți dumneavoastră, ce reacție ar trebui să aibă un om normal, care se uită prostit de caniculă la televizor și îl aude și îl vede pe ministrul sănătății din țara lui filosofând chiar așa: „Suntem pe acel trend crescător, dar scăzând ca și intensitate a creșterii numărului de cazuri de la o zi la alta – nu suntem în scădere – suntem în momentul în care, dacă respectăm următoarele săptămâni niște lucruri, ar trebui să ajungem la un platou.”

Oameni buni, am crezut că au venit peste mine halucinații de august covidic, mă uitam la ecranul din sufrageria mea și tot mi se părea că a coborât pe deplin întunericul minții.

Numai că delirul sintactic și semantic a lovit mai departe. Uitați ce mai rostea, în dulcele grai moldovenesc, omul din umbra Brătienilor: „Încă este primul val, dar noi nu putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe. Putem face o a doua cocoașă care poate fi mai violentă decât prima, în condițiile în care, dacă atunci acționa un instinct de conservare, acum parcă acest instinct de conservare este dat la o parte de concetățenii noștri.” 

Asta e, viaţa noastră pare o ghicitoare, iar dezlegarea o aflăm când murim. Și mai cred, închizând televizorul pandemic, cu moacele contorsionate ale sfătuitorilor neamului lăbărțate pe ecrane, că marele om politic englez avea dreptate,  a fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare, iar apoi să poţi explica de ce nimic din toate acestea nu s-a întâmplat.

PS Foștilor mei elevi, liberali tineri și revoltați, le mai spun aici că nu e nevoie să mă bată pe umăr, cu galbenul palid al doctrinei lor, niciodată „sentimentele” mele nu au fost pesediste, stau mărturie sutele de tablete scrise și publicate, de vreo zece ani; dar eu cred că rostul gazetarului este și să tragă de urechi oamenii de la putere, mai ales atunci când comunicarea lor cu alegătorii este însoțită de penibil și de absurd… Altfel, în exprimarea și argumentarea celor de azi se simte o aromă duhnitoare, precum cea din epoca Dăncilă și e păcat. Pe plaiurile noastre dâmbovițene supracovidice încă regăsim apăsări de… plumb!

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro