TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Cinci lei un euro, șase lei un litru de benzină, galbeni cârmacii!

   Vă mai trimit și azi, cu sila cuvenită, încă o fișă de personaj pentru viitoarea mea carte de pandemie în patru valuri, o antiutopie de vremuri noi și cu eroi de mucava, aroganți și lipsiți de măsură… N-aș fi crezut că, după atâția ani de la evenimentele unui decembrie care părea eliberator și plin de speranțe, mai pot să văd dregători betegi, așa cum sunt și cei de azi. Pentru că ceilalți, care ne-au înroșit cu trandafiri istoria recentă s-au ofilit, puși bine la uscat, în ierbare căptușite cu arome mirositoare și ciolăcuite din greu.

   Am văzut cum prim ministrul României și-a pus pe Instagram un video cu el în formă de Superman. Am procedat și eu, în așteptarea personajului care urmează să coboare în mijlocul unei pagini strâmbe și contorsionate, în cartea viitoare, la o hermeneutică iconică, așa cum o numea cineva. Lui Cîțu, am „colectat” eu… informațiile, nu-i mai ajunge la nas simpla putere de la Palatul Victoriei. Nemaiavând nici cea mai simplă legătură cu realitatea, s-a înălțat la ceruri, în calitate de Superman. Și Ceaușescu a făcut-o, dar cu forța. Cîțu o face de bunăvoie. Clar, te ridici la ceruri când ai puterea.  

   Grav este că astfel de măsluiri i se par personajului meu un fel de drum printre stele aprinse, văzut ca o soluție normală și inteligentă. Sau, cum am adunat eu dintr-o „altă lectură” de toamnă:  Florin Cîțu nu mai percepe puterea pe pământ, ci doar cea dată de închipuire, de ceruri. Cîțu a ajuns primul între închipuiți. România este prea puțin pentru el. Superman Cîțu merită însă o hermeneutică mai aplicată. Urcat la ceruri prin propriile gogorițe, Florin Cîțu are toate calitățile unui Superman abia acum. Până acum se lăuda cu PIB-uri, creșteri economice. Acum a terminat economia. Acum se laudă cu el însuși.  

   Și am mai copiat, în fișa mea de personaj, o ironie amară: Florin Cîțu este frumos pe Instagram! Photoshop i-a luat părul lui Orban din cap și i l-a dat lui. Adevărul este că bătrânului Ludovic, acest Rege Lear al politicii liberale, nu-i mai trebuie păr. I s-a luat puterea, păr îi mai trebuie?

   Bun, trec la pagina următoare din „atelierul” meu de pensionar cârcotaș… L-am citit mereu, cu încântare de dascăl bătrân, pe Ciprian Mihali, care predă din 1992 filosofia contemporană la „Universitatea Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A ținut cursuri despre spațiul public ca profesor invitat la „Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București”, este doctor în filosofie din 2000 al „Universităților din Strasbourg și Cluj-Napoca”, a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte țări din Africa de Vest în perioada 2012-2016.

   Despre Florin Cîţu el scrie, cu o amărăciune evidentă, ceea ce vă ofer și eu într-un citat mai amplu, nici nu am curaj să adaug sau să șterg vreun cuvânt:  „De la Viorica Dăncilă încoace nu am văzut o personalitate publică cu o asemenea sărăcie de vocabular”.  Și, mai jos, zice așa: „Are dificultăţi în a articula cuvintele în propoziţii şi propoziţiile în fraze, se repetă obsesiv, se poticneşte, pronunţă greşit, stâlceşte cuvinte simple, lasă fraze neterminate, face dezacorduri sau construieşte propoziţii fără sens.” 

   Filosoful nostru își continuă argumentația temeinică: „Aşa cum spuneam şi despre Viorica Dăncilă, toate acestea sunt semne ale unei inteligenţe mediocre şi ale unei educaţii precare. O minte limpede şi sigură pe ea însăşi se exprimă limpede şi apăsat. O minte sărăcăcioasă şi nesigură pe ea se va exprima în cuvinte puţine şi în formulări incoerente. Aceste carenţe vizibile de către oricine au darul de a ne îngrijora, pentru că domnul Cîţu este chemat să decidă pentru noi toţi, în condiţiile in care discernământul lui nu pare cel mai sănătos. Dacă la acest tablou adăugăm infantilismul colajului video de pe Instagram, în care premierul se compară cu un Superman, într-un montaj care încurajează practica periculoasă a tehnicii de manipulare deep fake, avem toate motivele să fim preocupaţi pentru acele dimensiuni ale vieţii noastre care depind de deciziile domnului Cîţu şi ale celor care îl promovează în mod interesat şi iresponsabil. Aşa cum arată ţara azi, soluţia e oare un simulacru de Superman prost falsificat?”

   Și… n-am avut de lucru, iată ce am mai citit la ceas de seară despre un fel de meditație utilitaristă, care aș crede că este pe placul guvernanților din plastic pe care îi avem azi în țară: chinezul Jack Ma, fondatorul Alibaba, a pornit de jos și a ajuns unul din miliardarii Planetei. Acesta arată de ce sunt oamenii săraci.  Cel mai greu de mulțumit, zice el, sunt oamenii săraci. Daca le oferi ceva gratis, cred că este o capcană, dacă le spui că e vorba de o investiție mică, sunt nemulțumiți pentru că nu câștigă mai mult, dacă le propui ceva consistent, spun că nu au bani, dacă le propui să încerce lucruri noi, vor răspunde că nu au experiență, dacă le spui că e vorba de o afacere cunoscută, li se pare prea greu, dacă le spui că este un nou model de afacere, vor spune că este prea complicat, dacă le spui să se ocupe de un magazin, se plâng că nu au libertate, dacă le spui să conducă o afacere nouă, se plâng că nu au pregătirea necesară. Și mai au ceva în comun: le place să consulte motorul de căutare Google, să-și asculte prietenii la fel de deznădăjduiți ca și ei și, încurajându-se în sărăcie, gândesc mai mult decât un profesor universitar, dar fac mai puțin decât un orb. 

   Al naibii chinez, cred că a vorbit cu Cîțu pe internet, așa, pe la miez de noapte… Mă îndoiesc, însă, că a putut să înțeleagă chiar toate cuvintele interlocutorului. Noi nu le pricepem  nici ziua, dar noaptea?

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro