TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, treci la coadă!

Aparent e o știre anonimă și plictisitoare: președintele Senatului a fost surprins cum a ignorat o coada de 1.000 de persoane aflate la sediul din București al DRPCI (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare), unde a intrat pe ușa din dos pentru a-și schimba carnetul de conducere. Aceasta direcție face parte din Ministerul de Interne și se află în subordinea ministrului Petre Tobă, cel suspectat că și-a plagiat lucrarea de doctorat. Presa scrie și că Petre Tobă nu a reușit să înlăture birocrația din propria ogradă, ba, mai mult, se pare că e depășit de situație.

Așa era și pe vremuri, când veneau tovarășii de la partid cu mașinile lor argintii, cu numere mici și se băgau în față. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă nenea demnitarul numărul doi din România venea cu toate nevestele lui, vreo cinci, probabil creștea coada până la ieșirea din Pipera…

Vara se întorc foarte mulți români de-ai noștri, care lucrează în străinătate și trebuie să-și rezolve, printre altele, problemele cu pașapoartele, cu înmatriculările de autoturisme și cu permisele de conducere. Toate aceste servicii sunt în subordinea domnului Tobă și auzim iarăși despre „deteriorarea” lor. Praful de pe Tobă, adică… Nu numai că în aceste zile e greu să-ți schimbi permisul dacă a expirat, să-ți schimbi pașaportul sau să înmatriculezi un vehicul, dar cei care stau la cozi de sute de persoane au, iată, și surpriza de a-l vedea pe „șeful” Senatului cum e tratat privilegiat și sare peste ditamai coada.

Nu cred că ne putem aștepta la vreo scuză de la „marele om de stat”, dar acest tratament are legătură, mă gândesc eu, un biet profesor de provincie, cu prestigiul unei instituții, una care nu e nici a domnului Tăriceanu, nici a nu știu cărui chestor umil și nici a unui ministru suspectat de plagiat.

Ce să zic? De la Călin Popescu Tăriceanu nu mai avem de mulți ani cine știe ce așteptări. Mai țineți minte în 2008, atunci când criza din SUA făcea ravagii, Europa era deja afectată, iar el ne anunța bățos și acru că în România nu se va întâmpla nimic rău? Asta din poziția de prim-ministru… Iar în anul următor, economia țării s-a prăbușit cu 7,1%. Astăzi este urmărit penal și încearcă, probabil, să găsească soluția politică pentru a se ascunde încă patru ani în Parlament.

Un jurnalist a scris că:  „Dacă Tăriceanu avea forța psihică de a se purta normal și de a se așeza la coadă, poate ar fi pierdut o zi din viață, dar ar fi fost cea mai puternică atitudine critică la adresa „tehnocraților” pe care-i urăște atât. În plus, ar fi fost aplaudat de cei care sufereau alături de el. Astfel, ar mai fi retușat ceva din imaginea sifonată pe care o are azi. Probabil, un comportament empatic e prea mult pentru domnul Tăriceanu”.

Cu aroganța cunoscută și privind spre zările albastre ale patriei, după vreo câteva zile domn președinte a aruncat cu vorbele spre națiunea adormită: „Există în orice stat câteva funcții importante unde oamenii au fost aleși ca să reprezinte într-un fel statul și să se dedice în principal problemelor societății și comunităților. Asta trebuie să fie preocuparea lor principală. Nu statul la coadă. Sigur că există și posibilitatea să stăm la coadă la permise, la cumpărat flori, la alte acțiuni. Din acest motiv în toate țările pentru cei care ocupă anumite poziții înalte se găsesc din punct de vedere legal anumite pârghii prin care li se permite să își dedice majoritatea timpului în interesul țării și al societății și nu să stai (n.m. la coadă, probabil a vrut să spună…). Până la urmă nu e nimic înjositor, dar e o problemă de gestiune a timpului”.

Puritatea limbii române este a domnului șef peste senatori. Tot așa ca și gândirea logică și limpede, în interesul țării și al societății, cum zice el, cel ales să reprezinte într-un fel statul… Bine spune, într-un mare fel! Nicio secundă nu se întreabă dacă e normal, într-o țară europeană, ca mii de oameni să stea la cozile birocrației păstorită și de personajul nostru.

La coadă, stimate domn, acolo e chiar opera voastră, vopsită în fiecare an în culori amestecate, toți cei din casta Tăriceanu sunt fără deosebire marii conducători ai unei țări triste și amorțite… La DNA nu vrea oare domn președinte de Senat să se bage pe ușa din dos?


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro