TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Un caz de falsificare de bani, la 1835

În luna mai a anului 1835, numitul Dobre sin Stan Penescu din satul Mogoşani, venea la târgul din Găeşti dorind să cumpere marfă de la Petre, precupeţul din Târgovişte, care, în momentul în care primeşte banii constată că aceştia erau falşi, motiv de a-l duce pe Dobre în faţa subocârmuitorului plăţii Cobia, care a declanşat cercetarea cazului. Astfel, asupra lui au fost găsiţi 41 de lei şi 11 parale, pe care a mărturisit că îi are de la Hristea sin(fiul lui) Vlad, cumnatul lui care locuia pe Valea Glâmbocelului, în satul Leordeni, judeţul Muscel, reprezentând preţul unei perechi de boi vândută acestuia.

 

Cazurile de falsificare a banilor erau considerate şi atunci deosebit de grave, aşa încât el a fost înaintat de subocârmuitor Marii Dvornicii din Lăuntru (un fel de Minister de Interne actual), care a trimis ordine Ocârmuirilor judeţelor Dâmboviţa şi Muscel să cerceteze „fără zăbavă” această cauză.

 

La percheziţionarea locuinţei din Mogoşani a lui Dobre nu s-a găsit nimic compromiţător, însă subocârmuitorul plăşii Topoloveni din judeţul Muscel a găsit în casa lui Hristea, uneltele cu care acesta lucra parale calpe(=false), bucăţi de temenele, galbeni, nereuşind totuşi să-l prindă pe făptaşul care fugise între timp. Cercetările continuând, au fost găsiţi şi arestaţi complicii sau „tovarăşii” săi: N.Vişinescu din Leordeni, „Ioniţă zet (ginere) popa Marcu”, Zamfira, soţia lui Hristea, Dinu brat (cumnat)Hristea, Dragomir brat Hristea, Dumitru Vişinescu, Neacşu ot (din) Goleşti, Luca sin Maria văduva ot Cumăniţa.

 

Astfel, cooperarea interjudeţeană a condus la demascarea unei reţele de falsificatori de bani….

 

 

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro