TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE -Satul românesc interbelic: curente religioase şi politice

În lumea românească interbelică se constată o creştere a numărului sectelor, pe care statul român considera că trebuie să le supravegheze atent. O statistică întocmită în anul 1936 de Jandarmeria Română menţiona existenţa a nu mai puţin de 19 astfel de credinţe, între care cea mai numeroasă era aceea a stiliştilor, care înregistra un număr de 140 000 de membri, urmată de baptişti în număr de 49 000 de adepţi şi adventişti de ziua a 7-a, cu 15 800 de membri.

Acestora li se alăturau în lista amintită, penticostali, popoviţi (lipoveni), milenişti (sau studenţi în Biblie), martorii lui Dumnezeu, nazarieni, tudorişti, molocani, secerători. Cei mai puţini adepţi (doar 6) avea cultul Ştiinţa creştină.

În anii ce au urmat crizei economice, lumea satelor se confrunta cu fenomenul de proliferare a curentelor politice subversive, ca în cazul creşterii numărului de admiratori ai accederii la putere şi ascensiunii lui Hitle. Dacă în 1931 nu era înregistrat niciun simpatizant al hitlerismului, în 1934 erau înregistraţi peste 6000.

O situaţie asemănătoare se observa în cazul mişcărilor iredentiste ungară, bulgară şi ucraineană. În cazul Ucrainei trebuie amintit că elita intelectuală de aici manifesta pentru o „Ucraină liberă” în care ar fi trebuit încorporate nordul Bucovinei şi al Basarabiei.

În România, începând cu anul 1933, Garda de Fier şi Liga Apărării Naţional Creştine cunosc o creştere semnificativă a numărului de membri, în vreme ce, pe de altă parte, extrema stângă reprezentată de comunişti se confruntă cu o scădere de la 29.327 în 1931, la 10.400 în 1935; între aceştia, doar 1909 erau români, restul având altă naţionalitate.

 

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:



Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro