ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Salariile angajaţilor din Primăria Târgovişte, la 1900

Nu m-am interesat care este numărul angajaţilor Primăriei Târgovişte azi, dar ştiu sigur că la începutul sec.al XX-lea acesta era de 152 de persoane, începând cu primarul şi terminând cu măturătorii străzilor şi pieţelor. Salariile acestora variau între 500 de lei, cât câştiga medicul oraşului şi 30 de lei primiţi de fiecare dintre cei doi îngrijitori ai grădinilor publice, în vreme ce primarul era remunerat cu 400 de lei lunar.

Plata generoasă a medicului putea să te îndreptăţească a crede că se acorda o importanţă semnificativă stării de sănătate a locuitorilor oraşului, dar dacă observăm că era alocată anual o sumă de doar 150 de lei pentru achiziţionarea de vaccinuri şi o alta de 200 de lei pentru combaterea epidemiilor, înţelegem că lucrurile nu stăteau ca la prima vedere. Continuând, vedem că pentru medicamentele furnizate gratuit persoanelor sărace se alocaseră pentru un an 500 de lei, o sumă infimă ce determina întrunirea într-o şedinţă care mărea această sumă cu încă 243 de lei.

Pe statul de funcţii din primărie figurau şi 10 lampagii care aveau sarcina de a aproviziona cu petrol lămpile folosite la iluminatul public al oraşului, precum şi 16 măturători, toţi având salariul de 35 de lei/lună.

 

La cheltuielile pentru „instrucţia publică” (unde nu figurau cadrele didactice) îi găsim pe camerierii şcolilor din oraş, plătiţi cu suma de 50-60 de lei pe lună.

 

Serviciul de siguranţă era alcătuit din: serviciul de interior al poliţiei, unde erau angajaţi poliţaiul oraşului, cu 200 de lei şi un comisar-director, plătit cu 120 de lei; serviciul de exterior era compus din doi comisari de secţie care câştigau câte 120 de lei/lună, un comisar pentru gară-100 de lei, patru subcomisari-câte 80 de lei/lună şi un agent de siguranţă-70 de lei; sergenţii de oraş, care patrulau zi/noapte pentru suma de 40 de lei pe lună, erau 40 la număr şi erau conduşi de un ofiţer comandant cu un salariu dublu.

 

În subordinea oraşului se afla serviciul incendiului, în cadrul căruia activau 16 pompieri plătiţi cu 40 de lei lunar fiecare, un sergent ajutor (80 de lei) şi un comandant (100 de lei).

 

De îngrijirea celor trei cimitire ale oraşului se ocupau trei personae, ce primeau în schimbul serviciului lor, câte 30 de lei/lunar, pe statele de plată ale primăriei figurând de asemenea şi preoţii din oraş, fără a se preciza însă numărul lor.

 

Sistemul de încasări al vistieriei era condus de un casier communal, ce câştiga 280 de lei şi care era ajutat de perceptori controlori şi guarzi-accizări. Importanţa acestei poziţii o dovedeşte suma mare depusă drept garanţie (5.500 de lei) de unul din proprietarii din oraş, Andrei Georgescu, cel care la 1901 voia să ocupe acest post care devenise vacant.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media