TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Două evenimente de altădată…

Regele Ferdinand la Târgovişte… Duminică, 24 aprilie 1921 avea loc la Târgovişte, ceremonia dezvelirii bustului M.S.Regele Ferdinand, ce fusese realizat de sculptorul Ionescu-Varro şi amplasat în faţa Şcolii de Cavalerie din oraş. La ora 11.00, regele şi regina, însoţiţi de principesa Mărioara au sosit la şcoala amintită fiind întâmpinaţi de oficialităţile locale. După desfăşurarea serviciului religios, au fost rostite alocuţiuni, de către comandantul şcolii, colonelul Comănescu şi de generalul Sinescu. După prânz, pe câmpul de curse a avut loc un concurs hipic, la care au participat profesorii şi elevii Şcolii de Cavalerie şi unde s-au executat figuri de dresaj, voltije şi sărituri de obstacole. Banii obţinuţi din vânzarea biletelor au fost donaţi orfanilor de război. Familia regală a părăsit oraşul la ora 17.00.

George Enescu la Târgovişte… Răsfoind ziarele de prin colecţia de la Biblioteca Academiei Române aflu cu surprindere, că în zilele de 18 şi 19 iunie 1919, George Enescu a susţinut două concerte în Sala de Arme a urbei noastre, determinând reacţii extrem de favorabile în presa locală care, între altele sublinia: „E semn îmbucurător, desigur, numărul mare al auditorilor, dar mai îmbucurător este faptul că marele artist a fost răsplătit, după fiecare bucată, cu o mare bogăţie de flori şi cu aplauzele călduroase ale unei mulţimi ajunsă la maximum de entuziasm. Aceasta este, pe lângă răsplata materială, cea mai frumoasă răsplată ce se poate da unui mare artist şi este dovada că cei care     l-au ascultat, nu au făcut-o din snobism, ci din dragostea de a gusta o muzică cântată dumnezeieşte”. În prima seară au fost interpretate piese ale compozitorilor Nardini, Saint-Saens, Wieniawski, Max Bruch, Couperin-Kreisler, Bazzini şi Sarasate, pentru ca la matineul din ziua următoare, celebrul interpret şi compozitor să abordeze piese din Tarini, Bach, Pugnani-Kreisler, Wieniawski şi Sarasate.

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro