TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – De vacanţă…

 

E vacanţă intersemestrială  şi pentru că mass-media informa zilele trecute despre câteva tabere şcolare, condiţiile, activităţile desfăşurate etc. m-am gândit să vă prezint câteva documente care „vorbesc” despre vacanţele elevilor în 1967.

Organizarea acestora fusese stabilită prin hotărârea Consiliului de Miniştri nr.500/8 iunie 1965 şi era în sarcina Ministerului Învăţământului, fiind stabilită existenţa a cinci tipuri de tabere: „tabere de odihnă pentru pionieri şi şcolari”, care se adresau elevilor din ciclurile primar şi gimnazial şi se organizau în timpul vacanţei de vară, având durata de 14 zile; „tabere de odihnă” pentru elevii de liceu; tabere de pregătire sportivă; „tabere internaţionale” cu o durată de 30 de zile; tabere de iarnă, care durau doar şapte zile.

Condiţiile care trebuiau respectate în aceste tabere erau minuţios precizate în regulamentul acestora, aprobat de ministerele Învăţământului şi Sănătăţii, ca şi de Uniunea Tineretului Comunist.

Chiar dacă spaţiul de cazare alocat fiecărui copil trebuia să se încadreze în suprafaţa de 3m.p., iar normele sanitare prevedeau existenţa unei chiuvete la cel mult 20 de copii şi un duş la 15, nicio tabără nu putea funcţiona fără autorizaţie sanitară, fiecare fiind dotată cu un cabinet medical şi personal aferent.

Alimentaţia era în mod strict stabilită, precizându-se necesarul de calorii, proteine, lipide şi glucide, pentru fiecare meniu în parte. Spre exemplu, pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 8 şi 11 ani, masa zilnică trebuia să însumeze valoarea energetică de 2600 de calorii: 78 grame trebuiau să provină din proteine (din care 50-de origine animală), 297 grame le constituiau glucidele şi 81 lipidele. Nu se admitea sub nicio formă depăşirea acestor cantităţi, mai ales a glucidelor şi lipidelor, considerându-se că aceasta ar diminua pofta de mâncare a copiilor şi ar produce tulburări digestive. Raportul dintre proteinele de origine animală şi cele vegetale trebuia să fie de 60 la 40%.

Perioada de somn era şi ea cu exactitate stabilită la 12 sau 12 ore şi jumătate, pentru copiii cu vârste între 7 şi 9 ani, 11 ore pentru cei de 9-15 ani şi la 10 ore, pentru tinerii de peste 15 ani.

Activităţilor „distractive” (jocuri, excursii, plajă) li se alocau şapte ore.

Toate semnalele taberei (deşteptarea, masa, stingerea) se dădeau cu o goarnă.


Valeriana



Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro