TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Costurile traiului zilnic în Târgoviştea anului 1937

Este interesant cred pentru orăşeanul de azi să afle cum arăta coşul zilnic al unui locuitor al Târgoviştei  din trecut, al anului  1937, de pildă.

 

În acel an un kg de zahăr costa 28,50 lei, făina calitatea I era 10 lei/kg, iar pe un kg de pâine dădeai 7,70 lei. Laptele dulce scotea din buzunarul unui târgoviştean 6 lei/l, iar cel bătut-5lei. O omletă o scoteai la 20-25 de lei, de vreme ce un ou costa 2 lei bucata, iar litrul de ulei-32 de lei.

 

Între condimente, ca şi azi, sarea era cea mai ieftină: 3,50lei/kg, în vreme ce boiaua costa 120 lei/ kg, iar piperul 80 de lei. Sarea de lămâie era 160 de lei un kg, iar bulionul 26 de lei/l.

Carnea de vită pentru ciorbă costa 20 lei/kg, iar muşchiul-dublu, în timp ce pentru carnea de porc cu grăsime plăteai 26 lei/kg. Pentru cei care preferau macaroanele cu brânză, pastele erau 20 de lei, iar brânza de oaie 30 de lei. Kilogramul de cafea era 64 de lei, rezonabil faţă de cel de ceai, care ajungea la 260 de lei. Merele, fructele cele mai răspândite în pieţe, se vindeau cu preţuri între 14 și 20 de lei, în funcţie de calitatea lor.

În ceea ce priveşte salariile pentru acelaşi an, discrepanţele erau foarte mari; la funcţionarii statului, cel mai mare, al prefectului era de 14.000 de lei, iar acela al unui funcţionar inferior nu depăşea 2300 lei. Un pretor de plasă câştiga 4500 de lei, în vreme ce notarul nu trecea de 1900 lei într-o lună. În funcţie de grad şi vechime, lefurile cadrelor didactice se încadrau între 1900 şi 6000 de lei.

 

Centru Medical Valeriana


Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:


Gurmand + Raiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro