#Dâmboviţa100 – Veteranul Dumitru Diţă, singurul din satul lui care s-a întors din război

  • Dumitru Diţă, nea Mitică pentru consăteni, a însoţit România în 96 din cei 100 de ani ai ei! Nea Mitică, este singurul din satul lui care s-a întors din cel de-al doilea Război Mondial. De Ziua Eroilor a păşit încet spre monumentul eroilor din satul său, Geangoieşti, ca să-i plângă pe cei 9 cu care a plecat, la 21 de ani din sat, şi pe care i-a lăsat în pământul Ucrainei.

Fraţii mei cu care am fost pe front. Vărul meu Diţă Marin, Anghel Petre, naşul Petre, Lică Ion şi Nicoleae, fraţi, nea Niculae, nu mai sunt pe pământ, le-au rămas oasele acolo…a fost un cimitir de români. I-a băgat pe toţi acolo şi a făcut asfalt pe acolo. Şi plângeam, cum plâng şi acum: unde au rămas fraţii mei, au pus asfalt peste ei.” Nea Mitică îi plânge zi de zi pe oamenii cu care a plecat pe front. Au plecat 10 din Geangoieşti, dar numai el s-a întors. Ar fi vrut să-i poată salva pe toţi, dar războiul abia s-a îndurat să nu-i ia şi viaţa lui, darămite să i-o lase şi pe ale “fraţilor” aşa cum îi numeşte pe eroii consăteni: “Eram distruşi, nu ne mai gândeam la familii, la casă. Ziceai să mai salveză pe cineva.. abia te salvai pe tine. Nu puteai să salvezi pe nimeni. Călcai pe morţi că pe butuci.

Primul copil i-a murit când era pe front. La ceva vreme după ce s-a întors i-a murit şi soţia. S-a recăsătorit, dar de 18 ani este singur pentru că şi a doua soţia s-a dus. A lucrat în construcţii de unde are o pensie modestă. Copiii sunt la oraş şi îl vizitează când pot.

De Ziua Eroilor, nea Mitică a fost premiat de autoritatea locală cu 300 de lei, pentru care a semnat un tabel. I-a luat modest şi cu cele câteva împărţituri primite de la văduvele veteranilor sau de la rudele acestora, paşii bătrânului s-au îndreptat din nou pe asfaltul spre casă. Într-o Românie cu totul diferită de cea în care s-a născut: “Acum e lux, şi la sat, şi la oraş. Înainte era jale, pământ, case mici...” În viaţă e mândru de un singuru lucru: că e credincios. Spune că Dumnezeu l-a salvat pe front pentru că nu a ucis pe nimeni, iar din cei 96 de ani nu regretă nimic: “Nu regret nimic. Îmi pare bine că am rămas credincios. Că am ales partea bună şi am ales să fiu credincios ca să-l slujesc pe Dumnezeu.”


 

 


jidvei


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro