TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Construcția școlii primare din comuna Moroeni

 

Iată însă și un exemplu bun… Școala din Moroeni, al cărei proiect se năștea în 1910, era finalizată un an mai târziu; construcția era realizată mai ales din veniturile comunei, la acestea adăugându-se un împrumut de 5000 de lei de la Casa Școalelor, împrumut ce trebuia returnat în 10 ani, cu o dobândă de 5 % pe an.

Trebuie spus că Administrația Casei Școalelor dispunea, doar pentru anul 1910, de suma de 1.5000.000 de lei, pentru împrumutarea administrațiilor locale, în vederea construirii unor noi localuri de școală.

Lucrările la școala din Moroeni au fost executate în regie proprie, comitetul de supraveghere a acestor lucrări fiind alcătuit din: preot George Popescu, primar Ion V.I.Bratu, diriginta școlii Ecaterina Ciorănescu și săteanul „fruntaș” Vitalian I.Bratu.

La 28 octombrie 1911 Vasile Vincescu – arhitectul Casei Școalelor – venea să recepționeze construcția și constata, cu această ocazie, că lucrările fuseseră bine executate, acest fapt diminuând din inconvenientul unui preț mai mare față de cel anticipat prin deviz.

Cert este că, în fapt, cheltuielile efective au fost de 31.660 de lei și 36 de bani, ceea ce însemna că o sumă de peste 26.000 de lei au fost cheltuiîi peste împrumutul de la Casa Școalelor. Putem deduce de aici faptul că această comună avea, la momentul respectiv, o putere financiară semnificativă, ceea ce ne îndeamnă la o analiză mai profundă și la o evaluare ulterioară dintr-o perspectivă diferită.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro