TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Cât îi costa pe târgovişteni ocupaţia sovietică

La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, aşa cum probabil se cunoaşte, ţara noastră trecea printr-o gravă criză de alimente, dar cu toate acestea, vrând-nevrând, autorităţile locale aveau ca preocupare de bază aprovizionarea armatei sovietice „aliate”.

Aşa se face că în decurs de doar două săptămâni (01-15 decembrie 1944), Târgoviştea a livrat sovieticilor mărfuri în valoare de 264.126 de lei. Între acestea se numărau carne de porc, vită şi oaie, zahăr, făină, orez, cartofi, ceapă, dar şi lemne de foc, ţigări şi vin. În următoarele două săptămâni, încă 188.492 de lei traduşi în produse alimentare de bază au fost livrate aceloraşi „prieteni” care, apreciind mai ales vinul de pe meleagurile noastre au cerut o cantitate sporită din acesta.

Primăria târgovişteană cumpăra aceste produse de la magazinele din oraş, lăsând în acest fel localnicii fără produsele de strictă necesitate.

Prin urmare, în fiecare lună întreţinerea armatei sovietice costa oraşul peste 450.000 de lei, la această sumă adăugându-se plata personalului rechiziţionat pentru munca la obiectivele „aliate”, pe care o făcea tot Primăria. Spre exemplu, doar pentru reparaţiile efectuate la clădirea în care funcţiona Comisia Aliată de Control, au supus oraşul unui efort financiar de 1.920.000 de lei.

În contextul financiar dificil generat de război, aceste sume erau uriaşe şi se traduceau în grave lipsuri pentru populaţia oraşului.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro