TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Administraţie comunală dâmboviţeană la 1940

    Prin 1940 edilii comunali aveau cam aceleaşi metehne pe care le observăm la actualii „politicieni”, „aleşi locali”, „reprezentanţii” noştri, prin votul nostru puşi în fruntea noastră, pentru a ne reprezenta interesele.

   Se „remarcau”, aşadar şi atunci, prin furt, abuzuri în serviciu, neglijenţă…

   Situaţia se schimbă însă, în momentul în care conducerea ţării este preluată de Ion Antonescu, spirit german care nu tolera abuzurile şi ai cărei reprezentanţi – pretorii „plăşilor” -îi destituiau pe cei care, la controalele efectuate, se dovediseră a fi gestionat necorespunzător interesele concetăţenilor.

   Primarul comunei Brezoaiele este unul dintre cei demişi, ca urmare a unei totale indiferenţe faţă de gospodărirea comunei, în special datorită neglijării calităţii drumurilor, ajunse într-o stare deplorabilă.

   Cel din comuna Ghimpaţi lipsea zile întregi din Primărie, aşa încât localitatea ajunsese să aibă un aspect „sălbatec”, dar mult mai grav decât atât, divulga secretele serviciului.

   Un caz mai aparte, totuşi, îl reprezintă situaţia din comuna Slobozia-Moară, unde primarul avea… 2 clase, ştiind doar să semneze.

   Situaţia administrativă a comunelor judeţului (anul la care am făcut referire descriind doar o constantă a anilor anteriori), aşa cum reiese ea din documentele de arhivă era una cutremurătoare, astfel încât ar trebui poate ceva mai mult analizată aprecierea, la superlativ, a interbelicului românesc.

 

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro