TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Accident (1835)

Dacă, îngrijoraţi de numărul grozav de mare al accidentelor rutiere, vă gândiţi că acum circa 200 de ani aţi fi stat mai liniştiţi din punctul acesta de vedere, ei bine iată un exemplu că pericole te puteau pândi pe şosele şi atunci. Chiar dacă nu la o scară atât de largă… Şi chiar dacă nu veneau de la cai-putere, ci cu puterea cailor…

 

În 1835, la marele târg organizat la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în comuna Ghineşti participa şi Rizea, plecat cu căruţa din comuna Produleşti, pentru a-şi achiziţiona cele trebuincioase. La întoarcerea în localitatea de domiciliu, traversând o vâlcea, caii se sperie şi o iau la fugă rupând opritorile, aşa că roţile „se împiedică în leuca ce ieşise”. Rizea începe să strige către mulţimea de oameni din faţa căruţei, pentru a atenţiona în legătură cu pericolul, dar ghinionul face ca Mihai din Ghineşti, „surd şi mut”, să nu poată fi înştiinţat despre pericol, fiind prins de căruţă şi omorât.

 

Împotriva lui Rizea se va deschide un proces în urma căruia el va fi declarat nevinovat, pentru nevinovăţie pledând însuşi fratele celui decedat. Cu toate acestea, primea de la autorul omorului o sumă de 70 de lei pentru înmormântare şi slujbele de pomenire.

 

 

Despre o tentativă de suicid în perioada regulamentară            

În noaptea de 30 decembrie 1834, Stana, soţia lui „Ion sin(=fiul lui)Niţă ot(=din) Fieni” se spânzură în tindă, de grinda casei, fiind salvată la timp, însă, de vecinul ei, Oprea.

Cei doi soţi sunt trimişi de subocârmuitorul plaiului Dâmboviţei în faţa „prezidentului instanţei”, unde Stana, de 18 ani, afirmă că din cauza „multelor bătăi şi înjurături” din partea lui Ion  s-a „tulburat şi din îndemnarea diavolului” a făcut necugetatul gest.

Împricinatul, în vârstă de 26 de ani se apără spunând că în doi ani de căsnicie nevasta lui nu ar fi „cercat bătaie de la mine”. Doar în ziua de Craciun (1834), „mergând cu dânsa la cârciumă după obiceiul românesc, m-am îmbătat atât eu, cât şi ea. Şi nevoind a merge cu mine acasă, am atins-o cu palma, iar ea luîndu-mă de păr, m-a bătut”.

 

Instanţa le înmânează, pentru a semna, câte un legământ cu următorul conţinut: „mă voi aşeza pă liniştire, adecă voi fi supusă soţului meu, voi îngriji de casă şi nici într-un chip nu voi călca datoriile unei femei către soţul ei”, respectiv: „mă leg că de acum înainte voi petrece bine cu soţia mea. Nu o voi mai înjura, nu o voi mai bate, fără pricină binecuvântată”.

 

Nu putem să nu ne întrebăm cam câte alte abuzuri din pricini binecuvântate, bineînţeles, o fi îndurat biata Stana?

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro