TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – 1967 – anul „decreţeilor”

 

Noiembrie 1966…  Decretul 770 stipula interzicerea avorturilor, în vederea sporirii natalităţii. Realitatea consemnată la Târgovişte nu se înscria însă în tiparul ce crea îngrijorarea, pentru că la spitalul de aici, cele 75 de paturi ale Maternităţii şi 40 ale secţiei de nou-născuţi, de-abia făceau faţă numărului de naşteri de la acel moment, care se ridica la 555, dar estimările pentru 1967  se ridicau la cca 1200 de naşteri.

 

În vederea pregătirii condiţiilor pentru noua situaţie ce urma a se crea, numărul de paturi din spital a crescut la 95 la secţia Maternitate, respectiv 55, la cea de nou-născuţi, fapt devenit posibil prin preluarea de spitalul târgoviştean a clădirii de pe Bulevardul Castanilor, nr.37, aflată în vecinătatea Maternităţii.

 

O problemă generală gravă cu care se confrunta şi oraşul nostru o reprezenta însă nivelul mortalităţii infantile, de 43,2% în anul 1966, crescută vertiginos un an mai târziu, la un nivel de 72, 8%. Contribuiau la aceasta condiţiile precare din spital: deficienţele în asigurarea alimentării cu apă potabilă, lipsuri în înzestrarea cu mijloace de salubrizare, deficienţe în cunoştinţele şi deprinderile de igienă ale personalului.

 

Toate aceste riscuri majore erau consemnate de autorităţile Sfatului Popular Regional Ploieşti, care solicita explicaţii secţiei Sănătate a Sfatului Popular al oraşului Târgovişte, în legătură cu numărul în continuă creştere al infecţiilor intraspitaliceşti.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro