ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – 1942: Un caz de delapidare în judeţul Dâmboviţa

Fostul primar al comunei Gura Ocniţei, Andrei Constantinescu adresa o reclamaţie Ministerului de Interne, în care denunţa abuzurile săvârşite de primarul în funcţie, Vasile Ionescu şi de pretorul plăşii Matei Voievod, Constantin Georgescu.

 

Ministrul ordonă o anchetă efectuată de inspectorul administrativ Gh. Glod, al cărui raport încheiat ulterior ajunge la Inspectoratul General Administrativ şi apoi la ministru însuşi, adică la generalul Dumitru Popescu.

 

Ancheta administrativă stabilise că cei denunţaţi se făcuseră vinovaţi de mai multe fapte, cea mai gravă fiind considerată avizarea cheltuielilor de peste 305.000 de lei, văzute ca „exagerate şi nejustificate”. Între cheltuielile considerate exagerate se număra plata înalţilor prelaţi care oficiaseră slujba şi care primiseră între 10.000 şi 25.000 de lei, dar şi achiziţionarea „mirodeniilor” necesare, contra unei sume de 17.600 lei. Nejustificate au fost văzute cheltuielile cu plata mesei pentru 190 de persoane, la un restaurant din Târgovişte (aproape 100.000 de lei), cei 8000 de lei cu care fusese plătit un jurnalist din Bucureşti, pentru a relata evenimentul sau costul a şase halate pentru ctitori, care se ridicase la suma de 67.800 lei.

 

O afacere ce a fost considerată dubioasă, derulată sub aceeaşi conducere a comunei, a constituit-o realizarea planului de canalizare a pârâului Slănic: deşi inginerul-şef al Societăţii Petrolifere „Concordia”- I. Călinescu – se oferise să întocmească gratuit acest plan, primarul alegea să achite suma de 50.000 de lei pentru realizarea acestuia.

 

Urmare a acestor fapte, inspectorul administrativ propunea să le fie imputată suma de 175.700 de lei primarului, pretorului plăşii, precum şi prefectului judeţului, lt.col. Gh. Demetrescu şi de asemenea, primarul să fie demis iar pretorul mutat disciplinar; toate măsurile erau aprobate de ministrul de Interne.

 

Prin sentinţa din 25 noiembrie 1943 a Tribunalului Dâmboviţa, Secţia a II-a, toţi cei implicaţi în dosar erau achitaţi.

 

Trebuie spus, de asemenea, că pretorul Georgescu mai „avea la activ” trei dosare: unul pentru fraude petroliere, pentru care petrecuse o vreme în închisoarea Văcăreşti (1929), un dosar pentru fraudă cu gazolină (1941) şi un altul pentru abuz de putere (1942).

 

Vă sună cunoscut?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media