ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – 1917/1918, vremuri de război

Sfârşitul anului aducea cu el manifestări ale nemulţumirilor mai multor categorii sociale, care se plângeau Primăriei Comunei Urbane Târgovişte în legătură cu situaţia financiară dificilă, în general cu lipsurile de tot felul, aduse de război şi de ocupaţia germană.

Inginerul Sachelaride de la Serviciul Tehnic din cadrul Primăriei întocmea un memoriu care cuprindea toate aceste suferinţe ale lucrătorilor din subordinea sa, generate în special de lipsa personalului suficient, redus la jumătate în prima parte a anului, aşa cum tot la jumătate fusese redus şi salariul acestuia (de la 850 de lei, la 417 lei), în condiţiile în care lungimea conductei de apă ce trebuia supravegheată pe tot traseul parcurs era de 72 de km (22 de km în oraş şi 50 de km până la izvorul Rătei).

Printr-un gest de mărinimie, purtătorul de cuvânt al acestor patru (!!) lucrători,- excluşi de la plata unei gratificaţii acordată personalului Primăriei – era dispus a renunţa la cei 200 de lei repartizaţi lui, motivând că buna funcţionare a apei în oraş e mai importantă „decât folosinţa mea personală cu această sumă”.

Solicitarea sa era cu atât mai îndreptăţită cu cât întreţinerea pe munte a conductei, necesita achiziţionarea unei perechi de încălţăminte la cel mult două luni, în condiţiile în care costul uneia se ridica la salariul unui angajat, pe o lună întreagă. Contribuia la această dificilă situaţie, desfiinţarea posturilor de revizor de linie şi cantonieri, astfel că “acoperirea” întregii lungimi a conductei în zona montană se efectua dificil şi ducea, uneori, la neobservarea la timp (cu atât mai puţin repararea) a unor porţiuni „desvelite”, aşa cum semnala Serviciul Forestier Militar. Mai mult decât atât, chiar şi cele trei posturi telefonice speciale pentru personalul de pe munte fuseseră desfiinţate, iar din cele trei trenuri zilnice mai rămăsese unul singur, în vreme ce biciclete, căruţe sau trăsuri nu mai existau sau erau foarte scumpe.

Când Primăria cere opinia în legătură cu o posibilă creştere a taxelor la apă, acelaşi inginer al Serviciului Tehnic propune o creştere mai degrabă la curentul electric, pentru a nu fi afectaţi locuitorii nevoiaşi, astfel încât o scumpire semnificativă a taxei pe apă vor avea de suportat proprietarii minelor din apropierea Târgoviştei, motiv de dispute între aceştia sau între ei şi Primăria Târgovişte.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media