ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Septembrie – timp de tranziție

   Luna pe care o traversăm marchează, aproape ca nicio altă perioadă a anului, un interval de trecere și de transformare pe mai multe planuri, fie că vorbim de schimbările care au loc în ceea ce privește ritmurile naturale, fie că vorbim despre o reorientare a omului către interior, atât în plan concret, cât și în plan simbolic. Cu siguranță, impactul este unul subiectiv, resimțit de fiecare persoană cu alte nuanțe, în funcție de experiențele avute sau momentele asociate acestui interval temporal.

   Pentru mine, pesemne amprentă lăsată de anii de școală, unul dintre primele semne care anunță apropierea iminentă a lui septembrie este apariția, în abundență, a rechizitelor în magazine și freamătul din ce în ce mai evident asociat pregătirilor pentru deschiderea școlilor. Pentru un copil, momentul este o graniță între perioada lipsită de griji, dominată de joacă, de timp petrecut la bunici sau printre amici și o nouă etapă pe scara responsabilității și disciplinei, o nouă etapă de învățare și, implicit, un nou pas făcut pe drumul care duce către viața de adult. Adesea, lucru rămas și la ani după încheierea studiilor, începutul acestei luni aduce cu sine un sentiment nedefinit de strângere de inimă, asociat cu trecerea de la libertate, căldură, exteriorizare către interior, răceală, sarcini zilnice de îndeplinit, dar și către întâlnirea cu colegii sau profesorii de suflet. În timp, chiar dacă stimulii specifici dispar, se poate perpetua, an de an, starea de spirit asociată acelei perioade, acelor locuri și acelor amintiri, căpătând noi valențe, dar păstrând nealterată o parte din încărcătură.

   Pentru alții, în funcție de zonele în care au trăit sau de obiceiurile oamenilor de care au fost înconjurați, imaginile care marchează tranziția țin de alte sfere, cum ar fi gusturi și mirosuri specifice unor activități care țin de pregătirea pentru iarnă. Probabil că mulți dintre noi poartă în minte mirosul de ardei sau de vinete coapte, gustul de struguri proaspăt culeși din vie sau secvențe cu mama sau bunica umplând borcane cu bulion, fierbând dulcețuri sau punând murături. Imaginile sunt suprapuse peste zilele calde încă, dar din ce în ce mai scurte, atunci când vântul care adie ușor anunță vremurile ce urmează să vină, iar nostalgia unui an care e pe cale să se încheie, începe să se insinueze. Vine timpul în care mai punem un strat de haine pe noi, în care reîncepem să bem ceai și să privim lumea de la căldură, prin filtrul ferestrei.

   Pentru poeți, artiști sau muzicieni, septembrie a fost și poate fi o sursă puternică de creație, un răstimp al efemerului, al subtilităților cromatice și al transformărilor vizibile de la zi la zi, de la oră la oră. S-au făcut filme, s-au scris nenumărate cântece și poeme referitoare la septembrie, s-au evocat povești de dragoste născute, renăscute sau aduse aminte în această lună, iar oamenii înzestrați cu oarecare sensibilitate au tins să se reorienteze către introspecție, să încerce să împace împletirea simbolică dintre sfârșit și început. Inevitabil, septembrie ajunge să fie asociat cu timpul nostalgiei, cu amintirile proaspete ale trecutului recent sau cu prăfuitele imagini ale unor clipe îndepărtate, el ajunge să fie timpul în care ne revin în minte oameni, stări și impresii, aducându-ne pe buze un gust subtil, dulce-amărui.

   Putem încerca, asemenea mamelor și bunicilor noastre, să conservăm tocmai acest gust trecător, această întârziată bătaie de fluture sau primă cădere de frunză, pentru a savura mai târziu roadele și urmele acestui timp de tranziție. Fie că reușim să privim spre noi și spre cei dragi, fie ca ne aducem aminte să ne punem imaginația, stările sau mâinile în serviciul unei forme de creație, poate fi o formă de bucurie să surprindem prezentul în fiecare nuanță și etapă schimbătoare a sa, amintindu-ne că atât noi, cât și ce e în jurul nostru suntem prinși, simultan, într-un joc al ciclicității și al irepetabilității. 

 

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media