Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3660/3661
4-12-2021

PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Așezările stărilor

rime de-ngânat la masă, de Dan Iancu, Editura Agol

 

    Poezia are un fel anume în care reușește să identifice și să așeze în cuvintele ei unele stări, acelea foarte importante și cu mare vizibilitate în comportările și în felurile în care se pot și se lasă arătați autorii ei, cei care reușesc să așeze în cuvinte toate aceste zbateri tăcute și toate ecourile amplificate ale acestor tăceri extreme ale lor.

   Dan Iancu are la îndemână aceste forme de spunere prin care poate să facă vizibile modurile și așezările anumitor stări pe care le identifică, pe care le trăiește și pe care mai departe poate și reușește să le adune în cuvintele poeziei sale. Totul în poezia lui lasă să se vadă că este simțit și trăit, iar toate se lasă înțelese ca fragmente extrase, smulse în totalitate din corpul lui, din acele părți simțitoare și dureroase ale lui, ca și din acelea care propun trăiri completate de intensități și de toate arderile lor.

alcooluri crude și târâș în pat

te distilez din vorbe ca pe-o verde

licoare de călugări nedormiți

tot măcinând nevoia de-a mă pierde…

   Imaginile se cer așezate de cele mai multe ori în vecinătatea cuvintelor lui, le completează mai departe firesc textul și asigură împreună acea continuitate care ajută ca totul să nu se oprească odată cu lectura, ca evadarea și continuarea înțelegerii acestor așezări să se poată extinde și să poată să fie înțelese firesc în corpul imaginii care însoțește toate aceste desfășurări.

din cearcăn gol când mi-e de ducă

strecor color la domnu` pucă

   Cuvintele spun de ajuns, iar de ajuns la ele se ajunge odată cu alăturările micilor și marilor întrebări pe care autorul le lasă răspândite în textul cărții, în matematica propusă de fiecare mișcare a propuselor formule și stări care își distribuie demonstrațiile implicite.

îs prea amurg să mă mai țin de vâsle

îs prea tocit să capăt iarăși liste

   Dan Iancu ignoră absențele și le asigură o continuă aducere în actualitate prin toate mijloacele senzoriale și imaginile pe care le dețin și pe care le aduce mai departe la îndemână. Își construiește astfel un univers complex de imagini care se așază coerent într-un album special conceput pentru a asigura coerența lor. Mai departe momentele de cădere se simt, acelea ale îndrăgostirii se simt, iar și mai departe putem să înțelegem toate aceste stări urmărindu-i cuvintele, desfășurările și amplificările lor în tot acest scurt  film poetic desfășurat în imediata apropiere a simțurilor și ale privirilor noastre.

pe caldarâmul unei veri mucegăite

de telefoane-n nopți nemaigăsite

miros de carotidă aburind

lins de cățel și de canal

                            dorind…

   rime de-ngânat la masă este o impunere de așezări care nu se lasă pierdute, care nu pot fi uitate de poet și care mai departe se pun la dispoziția forțelor care cresc din interiorul lui pentru a le așeza și pentru a le exprima în toată această lumină orbitoare a trăirilor care le însoțesc. Interiorizatul poet pune la dispoziția cititorului și a privitorului toate aceste rime, întregile lor definiții și posibilitățile lor de a fi îngânate, repetate de fiecare persoană dispusă și disponibilă să rezoneze cu stările acestea, cu fiecare vibrație cuprinsă în corpul lor și pusă în textul vibrant al acestei cărți.

nu terminam

         doar însăilam amieze

în ceașca morților de-a pururi treze..,

   Dan Iancu își păstrează poezia împreună cu stările ei aproape, foarte aproape de el, de firescul cotidian, de fiecare zi și de fiecare moment al ei, cotidian și firesc pe care le trăiește și pe care le consumă odată cu toate aceste cuvinte și imagini care îl împrejmuiesc și care îi asigură acel echilibru instabil necesar înțelegerii și asumării tuturor acestor zbateri și totodată ascultării fiecărui sunet transmis, indus de reverberațiile lor.

 

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media