TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Hobby-ul, mai mult decât o simplă distracție

M-am hotărât să abordez acest subiect inspirată fiind de câteva lucruri pe care le-am văzut în jurul meu de-a lungul timpului, mai ales o concepție a oamenilor care consideră că lipsa timpului liber este o piedică în a se dedica pasiunilor, sau, mai mult decât atât, că acestea nu sunt o prioritate în viața lor, că nu sunt activități productive. Cu alte cuvinte, o mare parte dintre oameni le consideră o pierdere de timp.1

Să fie întru totul așa? Am putea reconsidera acest mod de a privi lucrurile aplecându-ne asupra unora dintre beneficiile pe care le aduc hobby-urile, asupra modului în care ne ajută să evoluăm în sfera personală și în sfera interpersonală. Pornind de la multiplele fațete ale existenței unui individ, putem lesne observa că nu obținem o vedere completă asupra unui om dacă ne limităm doar la un singur aspect al vieții sale: o persoană nu poate fi definită doar prin prisma vieții sale profesionale, a vieții de familie sau de cuplu, nici doar prin cea a contactelor sociale recurente. Un om este mai mult decât toate la un loc, este un ansamblu format din acestea și ceva în plus. Pasiunile ne individualizează, ne ajută să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, să dezvoltăm abilități pe care le putem aplica și în alte planuri ale vieții sau pur și simplu, abilități care ne fac să ne simțim împliniți. Pentru sănătatea întregii noastre ființe, argumentul din urmă ar trebui să ne fie de ajuns. Cu toate acestea, într-o lume în care ajungem să trăim pentru alții și doar cu validarea lor, e din ce în ce mai greu de conceput o mulțumire personală, fără vreun scop anume.

Astfel, fiind prea preocupați de opinia societății, ajungem să ne umplem timpul mai mult cu activități considerate respectabile, făcute pentru viitor sau pentru așa numitul succes. Cu toate că le bifăm pe acestea, uneori mai mult decât onorabil, putem ajunge stresați, nesatisfăcuți sau plictisiți. Motivul principal al acestei stări ar putea fi că facem ceea ce așteaptă ceilalți de la noi, că ni se impun sau ne autoimpunem lucruri în mod repetat, întreaga motivație din spate fiind una exterioară. Ne spunem că nu avem timp pentru pasiuni, că sunt alte lucruri care contează mai mult. Poate, pe termen scurt, aceste ierarhii funcționează, dar, pe termen lung, prioritizarea timpului pentru noi înșine devine vitală pentru starea noastră de bine. Mai concret, ce ne aduce acest timp în care practicăm un hobby?

Fiind activități alimentate de o motivație internă, ele sunt o formă de evadare din cotidian, din rutină și din stres. O seară pe care o dedicăm unei pasiuni poate șterge cu buretele oboseala acumulată peste zi, ne detensionează și ne ajută să redescoperim bucuria de a face, fără grija obiectivelor sau a unei finalități. Spun a face deoarece factorul activ este esențial, implicarea, imersiunea activă în acel hobby ajutându-ne să ne ancorăm în prezent, să descoperim o nouă latură a concretului, fără să ne gândim la trecut sau viitor. 

Nesimțind presiunea unor țeluri impuse sau a unor termene, avem libertatea să ne recuperăm controlul asupra propriului nostru ritm de lucru, de învățare sau de evoluție. Contează prea puțin dacă ajungem la vreo performanță în domeniul ales, importantă este împlinirea adusă de acea activitate și modul în care ea ne ajută să ne descoperim, să creștem, să ne dezvoltăm pe noi ca întreg. Uneori, tocmai datorită acestei libertăți pe care ne-o acordăm, un hobby poate avea ecou și în celelalte planuri ale vieții, oferindu-ne creativitatea și lejeritatea necesară pentru a  găsi soluții sau a descoperi vocații acolo unde nici nu ne așteptam.

Un alt aspect însemnat al practicării unei pasiuni este faptul că ea ne poate aduce mai aproape de oameni cu preocupări comune, cu moduri de gândire și cu valori similare, contribuind la sentimentul de apartenență și la formarea unor prietenii semnificative și durabile, bazate pe fundamente solide, nu doar pe contexte sociale. Satisfacția de a fi în mijlocul unor oameni care îți înțeleg și îți împărtășesc preocupările este de neprețuit.

Poate acum, când conjuncturile ne îndepărtează de societate și de rigorile unei vieți trăite pentru și după normele exteriorului, e o ocazie bună să ne întoarcem la noi înșine, să descoperim sau să redescoperim ceea ce ne face plăcere. Aduce, cu siguranță, mult mai multe beneficii decât să ne lăsăm cuprinși de angoasă, pasivi în fața necunoscutului.

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro