TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Creația – fragmente din noi

Gândurile pe care le aștern acum au luat naștere în mintea mea în timp ce panotam lucrările pentru expoziția personală. Văzându-le așezate peste tot, în galeria goală, am trăit cu impresia că-mi privesc sufletul dezgolit, purtând diferite nuanțe, asemenea unei prisme cu numeroase fațete. Această imagine m-a făcut să reflectez, în timp ce agățam desenele pe pereții albi, la relația dintre creator și munca sa, la cât de mult devine un obiect artistic o proiecție a interiorului în planul exterior.

Bineînțeles, pentru fiecare artist procesul de creație și resursele interioare implicate variază, atât în funcție de personalitatea sa, cât și în funcție de domeniul în care activează. Unii au nevoie de liniște, de timp în care să se deconecteze de la lume și să se reconecteze cu sine, în timp ce pentru alții forța creatoare vine tocmai din contatul cu ceilalți, cu mulțimile, cu energia socială, cu diferitele tipare de comportament pe care le pot întâlni. Adesea, actorii sau scriitorii au nevoie să se afle în mijlocul oamenilor, pentru a putea înțelege și crea personaje verosimile, pentru a putea da naștere unor lumi care să pară desprinse din cea reală, unor lumi care se află la granița dintre imaginar și concret. Cu toate acestea, rezultatul final al creației, deși poartă amprenta numeroaselor influențe exterioare, este o oglindă a modului în care artistul însuși percepe și filtrează aceste influențe, este o reacție în plan artistic a acestui contact.

Deși, în ultima vreme, mare parte dintre manifestările artistice, cu precădere în domeniul vizual, au devenit reacții la mediu, la evenimente și preocupări de natură socială sau civică, tot artistul este cel care oferă cheia de interpretare a acestor evenimente prin creația sa. Cu alte cuvinte, în ciuda faptului că artistul încearcă să portretizeze o realitate, în actul artistic tot pe artist îl vedem, în raport cu acel fragment de realitate pe care dorește să-l ilustreze. Astfel, oricât de impersonale ar putea părea că devin manifestările artistice contemporane, prin simpla alegere a unui subiect și a unor mijloace și moduri de prezentare, lucrarea pe care publicul o are în față este tot un act de subiectivitate.

Cu siguranță, este adesea eronat să judecăm opera după toate laturile din care este constituită persoana artistului, întrucât diferitele lucrări reprezintă doar fragmente din acea persoană, reprezintă o selecție a universului interior care se intenționează a fi revelată în plan exterior. Tocmai de aceea, în ciuda faptului că arta e o manifestare subiectivă, ea nu ar trebui să fie condamnată sau adulată în funcție de cel care a creat-o, ea nefiind o imagine în oglindă, integrală a omului.

Am putea privi, data viitoare când ne aflăm în fața unor manifestări de natură artistică, la ceea ce se află în fața noastră ca la o hartă fragmentară prin care putem să distingem persoana din spatele creației, am putea chiar zări, pe-alocuri, bucăți de suflet dezgolite, însă nu vom putea cuprinde niciodată, în totalitate, Omul. Putem observa sau, dacă e cazul, putem aprecia alegerile și modul prin care acea persoană a încercat să se transmită sau variația culorilor filtrului prin care, pentru câteva clipe, acel artist ne-a ajutat să privim realitatea.

 

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro