TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Calea și destinația

În secolul vitezei, majoritatea dintre noi își trăiește viețile după o paradigmă construită în jurul scopurilor, rezultatelor, finalităților. Mai mult decât atât, aproape că ne-am pierdut răbdarea de a parcurge întregul proces, de a trece prin fiecare pas necesar: dorim să ajungem direct la destinația finală, repede, fără complicații, fără un efort complex, care cere anduranță. Este benefică sau nu, pe termen lung, această abordare?

Aș începe prin a nuanța pledoaria mea pentru întoarcerea la conștientizarea procesului prin a sublinia că ea nu implică ignorarea rezultatului sau călătoria doar de dragul călătoriei, care ar însemna o pierdere pe parcurs. Ceea ce încerc să subliniez este că o recuperare a importanței drumului, plasarea sa pe o treaptă egală cu scopul final, ar constitui un bun exercițiu de reorganizare a vieților noastre, o recâștigare a satisfacției obținute în urma unui efort. Tocmai încercarea de a fi prezenți, observarea activă a fiecărei etape, a modului în care fiecare pas ne face să ne simțim, a evoluției noastre, a celor din jur, ne ajută să apreciem mai mult momentul în care ajungem la destinație. O altă latură a acestei abordări ar fi gradul ridicat de flexibilitate pe care ea ni-l poate oferi, prin faptul că ne ajută să fim dispuși să căutăm și alte tipuri de soluții sau de metode față de cele plănuite inițial. În unele cazuri, chiar și rezultatul poate fi altul decât cel stabilit, întrucât ne-am permis deschiderea către alte drumuri decât cele trasate la început, nu am rămas blocați pe o cărare bătătorită, sigură și previzibilă. Acest lucru este benefic mai ales pentru oameni creativi, artiști cercetători, inventatori, sportivi, pedagogi, oameni care trebuie să se reinventeze constant pentru a rămâne relevanți sau pentru a produce rezultate cu însemnătate. Sunt situații în care se poate crede că s-a ajuns la un eșec sau la altceva decât s-a dorit, cum sunt situații în care un rezultat apărut întâmplător poate fi util sau aplicat cu succes în alt context, în alte timpuri.

Cu siguranță, un astfel de mod de a vedea lucrurile nu se aplică doar aspectelor concrete ale vieții și nu se referă doar la rezultate palpabile, de tipul unor reușite materiale, sociale sau profesionale. Am putea spune că se referă, chiar mai mult, la o latură mai degrabă spirituală sau metafizică a vieții. Așa cum spunea profesorul meu de filozofie din facultate, contează mai mult să-ți pui întrebările și să știi cum să le pui decât răspunsurile în sine. Tocmai această căutare își are rolul în dezvoltarea noastră interioară, determinându-ne să șlefuim mereu câte ceva la noi, împiedicându-ne să stagnăm, să rămânem blocați într-o stare comodă de certitudine. Cum ar fi dacă am ajunge să cunoaștem cu exactitate Adevărul sau sensul vieții noastre pe acest Pământ? Cum ar mai putea fi viața noastră după acest moment, ar mai exista vreo formă de motivație pentru noi? Cred că, în esență, tocmai incertitudinea și căutarea ne fac umani, iar încercarea de a arde etape sau de a suprasimplifica explicațiile pentru această viață ne îndepărtează de acest caracter profund uman, ne limitează posibilitățile.

Într-un final, v-ați putea întreba cum să aplicați această atitudine în viețile voastre pline de termene limită, de obiective de atins, de scopuri imperative. Nu e un proces care se întâmplă imediat și cere, simultan, anumite doze de implicare, respectiv de detașare. O să încerc să răspund acestei dileme printr-o metaforă: data viitoare când parcurgeți un drum, încercați să priviți și peisajul, pe geam, nu doar către punctul unde trebuie să ajungeți.

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro