ortooxacell kiss2022.gif Flax

DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Lovitura de stat epistemică a democrației americane

Dr. Shoshana Zuboff, profesor emerit la Harvard Business School, autorul cărții „The Age of Surveillance Capitalism.” a petrecut exact 42 de ani studiind cum domeniul digitalului a devenit o forță economică care ne-a transformat într-o civilizație informațională. În ultimele două decenii, a observat surprinzătoarea fraternizare digitală a politicului și economicului, precum și consecințele acesteia pe măsură ce start-up-urile din Silicon Valley,  California,     s-au transformat în imperii de supraveghere alimentate de arhitecturi globale de monitorizare, analiză, direcționare și predicție comportamentală, pe care Zuboff le-a numit capitalism de supraveghere. Având în vedere capacitatea lor de supraveghere de dragul profiturilor obținute din urma supravegherii, noile imperii au conceput o lovitură de stat epistemică fundamental antidemocratică, marcată de concentrații fără precedent de cunoștințe despre noi și de puterea inexplicabilă care se acumulează prin accesul și acumularea acestor cunoștințe.
Într-o civilizație informațională, societățile sunt definite de întrebări de cunoaștere – cum este distribuită, autoritatea care guvernează distribuția acesteia și puterea care protejează autoritatea respectivă. Cine știe? Cine decide cine știe? Cine decide cine decide cine știe? Capitaliștii de supraveghere dețin acum răspunsurile la fiecare întrebare, deși nu i-am ales niciodată să guverneze. Aceasta este esența loviturii de stat epistemice. Ei revendică autoritatea de a decide cine știe, afirmând drepturile de proprietate asupra informațiilor noastre personale și apără autoritatea respectivă cu puterea de a controla sistemele și infrastructurile informaționale critice. Tentativa eșuată de lovitură de stat a lui Donald Trump a venit pe valul acestei colonizări digitale (exprimarea mea) din ultimele două decenii, organizată de către mass-media antisocială pe care am primit-o cândva ca agenți de eliberare. În Ziua Inaugurării, președintele Biden a spus că „democrația a prevalat” și a promis că va restabili valoarea adevărului la locul său legitim în societatea democratică. Cu toate acestea, democrația și adevărul rămân sub cel mai înalt nivel de amenințare până când vom învinge cealaltă lovitură de stat a capitalismului, zice Zuboff, lovitura epistemică.

 

Cum de s-a ajuns aici? Profesoara Zuboff ne spune că în patru etape. In prima etapă s-au stabilit  drepturile epistemice, care pun bazele la tot ceea ce urmează. Capitalismul de supraveghere își are originea în descoperirea faptului cum companiile pot revendica viața oamenilor ca materie primă gratuită pentru extragerea datelor comportamentale, pe care apoi le declară proprietate privată. A doua etapă este marcată de o creștere accentuată a inegalității epistemice, definită ca diferența dintre ceea ce pot să știu și ceea ce se poate ști despre mine. A treia etapă, pe care o trăim acum, introduce haosul epistemic cauzat de amplificarea algoritmică, diseminarea și microtargetingul informațiilor corupte, bazate pe profit, o mare parte din acestea produse prin scheme coordonate de dezinformare. Efectele sale sunt resimțite în lumea reală, unde se scindează realitatea comună, se otrăvește discursul social, se paralizează politica democratică și uneori chiar se instigă la violență și la moarte. În cea de-a patra etapă, dominarea epistemică este instituționalizată, dominând guvernanța democratică cu guvernarea computațională prin capitalul de supraveghere privată. Mașinile știu, iar sistemele decid, dirijate și susținute de autoritatea nelegitimă și de puterea antidemocratică a capitalului de supraveghere privată. Fiecare etapă se bazează pe ultima. Haosul epistemic pregătește terenul pentru dominarea epistemică prin slăbirea societății democratice – prea clar în insurecția de la Capitolul SUA.

 

 

Acum, nu știu cât de epistemică a fost lovitura noastră de stat. Dar e clar ca Trump  și admiratorii săi folosesc social media și se identifică mândri cu atacul criminal. Deci e foarte ușor sa fie găsit. Ei, ca și colaboratorii lor. Însă, ce spune Zuboff e foarte interesant pentru ca e foarte prețios. Și pedantic… Societatea de supraveghere a existat tot timpul.    Într-adevăr, a înflorit cu exhibiționismul nostru exacerbat. Dar pe 6 ianuarie, democrația nu a fost atacată de nicio paradigmă epistemică. Gloata a răspuns la chemarea unui rege, iar noi nu vrem să înțelegem de ce. Până nu înțelegem de ce și ne amăgim cu episteme, se va repeta, dacă vom mai avea democrație.

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media