Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Pe tărâmul haosului; Vocea pumnalului… Marius MIHĂLĂCHIOIU –

„Alegerile pot fi incredibil de grele, dar nu sunt niciodată imposibile. A spune că nu ai nicio opțiune înseamnă a te elibera de răspundere, iar o persoană cu integritate nu procedează astfel.” 

                                                             -PE VIAȚĂ ȘI MOARTE- PATRICK NESS-

 

   Am văzut de curând filmul și am căutat cartea. Vocea pumnalului este prima carte din seria Pe tărâmul haosului ce a apărut la Editura Trei în 2021, tradusă de Florina Pirjol. Cartea aparține autorului Patrick Ness. Ideea romanului este următoarea: cum ar fi dacă bărbații nu ar mai putea să își ascundă gândurile, decât cu mare greutate, iar sentimentele aproape deloc? Todd Hewitt este singurul băiat rămas în Prentisstown, o mică așezare din Lumea Nouă – o planetă extraterestră colonizată recent de omenire. Todd se află la câteva zile de la a treisprezecea aniversare, vârsta la care toți băieții din Prentisstown devin bărbați. Lui Todd i s-a spus că toate femeile și aproape toți bărbații din Lumea Nouă au fost uciși într-un război cu Spackle care a avut loc în timpul nașterii sale. Spackle sunt locuitorii nativi ai Lumii Noi și sunt învinuiți pentru eliberarea unui germen care a cauzat majoritatea deceselor și a fost deosebit de fatal pentru femei. Locuitorii din Prentisstown susțin că fiecare Spackle a fost șters în timpul războiului și Todd nu are motive să creadă altfel. Ca efect secundar al virusului, bărbații rămași din Prentisstown își pot auzi gândurile reciproc (și animalelor), descrise ca o cascadă mereu prezentă a ceea ce ei numesc Zgomot .

   Aparent, bărbații din Prentisstown alcătuiesc ultima așezare care a supraviețuit în Lumea Nouă. Aceasta este ceea ce susține primarul Prentiss, cel care a dat nume orașului. La începutul cărții, Todd și câinele său, Manchee, descoperă un petic de tăcere, descris ca o „gaură în zgomot”, într-o mlaștină locală. Când Todd explică existența acestei tăceri părinților săi adoptivi, Ben și Cillian, zgomotul său proiectează accidental descoperirea în întregul oraș. Ben și Cillian dezvăluie brusc că au planificat fuga lui Todd din Prentisstown pentru întreaga sa viață. Cei doi bărbați îl obligă imediat să părăsească Prentisstown doar cu o geantă de provizii și-l însoțește doar Manchee. Todd se supune fără să aibă de ales. Cillian se luptă cu fiul primarului, Davy Prentiss, și cu alți bărbați din oraș, în timp ce Ben îi dă lui Todd propriul cuțit de vânătoare și jurnalul mamei decedate a lui Todd, chiar înainte de a fugi. Așa încep aventurile acestui băiat. Cartea este foarte bine scrisă, închegată și cu ritm, adică nu te lasă să te plictisești. Aștept să fie tradusă următoarea.

   În 2011, Lionsgate Entertainment a cumpărat drepturile de autor pentru a adapta trilogia Chaos Walking pentru film. Scenariul a fost scris de Ness, Charlie Kaufman și John Lee Hancock și a fost regizat de Doug Liman. Vedetele din Spider-Man și Star Wars, Tom Holland și Daisy Ridley joacă rolurile principale. De asemenea, un rol reușit este cel făcut de Mads Mikkelsen. Actorul danez este foarte cunoscut și nu are nevoie de o prezentare. Filmările au început în august 2017. Data lansării a fost 1 martie 2019, inițial s-a amânat pentru alte motive, iar, ulterior, a fost întârziată din cauza COVID-19. Filmul a fost lansat în cinematografe în SUA la 5 martie 2021.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media