TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Stâlpii pământului

Distribuie:

„Rața înghite viermele, vulpea ucide rața, bărbații împușcă vulpea și diavolul vânează oamenii.” (Ken Follett)

 

Trebuie să recunosc că sunt mereu la „vânătoare” de cărţi. Am o listă permanentă pe care o actualizez regulat. Zilele astea am cumpărat, după un cunoscut site, ultima carte a lui Ken Follett,Și a fost seara, Și a fost dimineață”… L-am descoperit pe Ken Follett prin intermediul tatălui meu. Acum câţiva ani, în concediu, căra după el pe plajă un ceaslov. Trupa, care era numeroasă, a fost extrem de curioasă de cartea pe care o citea. Cartea se numeşte „Stâlpii pământului”, iar autorul este Ken Follett. Ken Follett este un scriitor britanic care a devenit cunoscut după ce a publicat „Prin urechile acului”, un roman de spionaj. Consacrarea vine, însă, odată cu romanul pe care îl avem astăzi la tabletă „Stâlpii pământului”. Ken Follett este un autor de thrillere și romane istorice. A studiat filosofia la University College din Londra, a lucrat ca ziarist și a fost directorul editurii Everset Books. Ulterior, se implică în politică, iar soția lui ajunge pentru o perioadă, ministrul culturii în cabinetul Gordon Brown. Am identificat și inventariat 29 de cărți scrise de acesta. Multe dintre cărțile sale au ocupat primul loc în topul New York Times best-seller. A abordat o gamă largă de subiecte, printre care se regăsesc spionajul, revoluția iraniană din 1979, catedralele din Evul Mediu, războaiele mondiale, războiul rece.

 

Stâlpii Pământului”, „O Lume fără Sfârșit” și „Coloana de Foc” sunt cărțile care fac parte din trilogia Kingsbridge. Li se adaugă cel mai recent roman al autorului, Și a fost seara, Și a fost dimineață”, care este un prequel al trilogiei.  Construcția Catedralei din Salisbury este cea care a inspirat povestea din „Stâlpii Pământului”, iar acțiunea este plasată în Anglia secolului al XII-lea, într-o perioadă cunoscută în istorie drept Anarhia. Intriga politică ce generează evenimentele care vor tulbura viaţa regatului are la bază tragedia naufragiului Corăbiei Albe, din 1120, când fiul regelui Henric I al Angliei moare, alături de alţi bastarzi, ai acestuia lăsând tronul fără moştenitor. În acest tragic eveniment dispare și o mare parte din nobilimea de la Curte. O perioadă anarhică de lupte pentru putere generate prin decesul regelui este decorul ideal pentru povestea unor personaje care sunt imaginare, puse într-un context istoric.

 

Romanul debutează cu o execuţie publică prin spânzurare, după o acuzație de furt cel puțin ciudată. Populaţia orăşelului în care are loc asistă la ea neconvinsă. Francezul (cu referire la generaţiile de normanzi, foşti vikingi, venite în Anglia din nordul Franţei, după victoria lui Wilhelm Cuceritorul) este un tânăr ce pare educat şi cântecul lui dinaintea morţii lasă o adâncă impresie în sufletele celor care îl ascultă. Însă chiar mai mare înfiorare le va stârni tuturor,blestemul pe care îl aruncă la încheierea execuţiei iubita condamnatului, asupra celor ce i-au decis soarta, și anume un cavaler, un preot şi un călugăr. Autorul trece cu ușurință de la un cadru la altul. În centrul poveștii se află Tom Constructorul și familia lui. Ei sunt personajele cărora viața politică economică și religioasă le influențează viețile. Este extrem de bine descris cum o decizie a regelui are un efect de domino neașteptat asupra locuitorilor din acest târgușor de provincie.

 

În oglindă cu destinul lui Tom este construcția catedralei din Kingsbridge. Tehnica de proiectare și de construire sunt descrise cu lux de amănunte, într-un stil aproape jurnalistic.  În „Stâlpii Pământului” ne aflăm chiar la primele monumente sacre grandioase construite astfel, într-o perioadă revoluţionară stilistic, marcată de trecerea de la arhitectura romanică la cea gotică. Catedralele construite în stil gotic sunt unele dintre cele mai impresionante ctitorii ale geniului creator uman şi ale abilităţilor tehnice timpurii ale omenirii. Construite din piatră, la ridicarea lor au participat generaţii de arhitecţi, meşteri, zidari şi amatori voluntari din rândul preoţimii sau enoriaşilor, decenii de-a rândul. Printr-o tehnică scriitoricească fluidă, suntem captivați de o capodoperă a restaurării literare, ce se întinde pe 40 de ani din agitatul secol XII, integraţi afectiv şi total implicaţi emoţional în fiecare fragment al frescei istorice ce se desfăşoară în jurul nostru, cuprinzându-ne într-o realitate paralelă, la fel de vie ca și cea a prezentului.

 

Genialiatatea autorului constă în tehnica caledoscopică prin care trece de la un grup de personaje la altul, fără a plictisi. Planurile se întrepătrund în mod direct destul de rar, dar se influențează. Poate exagerez, dar aceeași tehnică este folosită de Quentin Tarantino în filmele pe care le regizează, în care fiecare personaj are povestea lui și se întâlnesc doar în scena finală. Mă refer doar la tehnica cinematografică și nu la substanța scenelor. S-a făcut și un mini-serial după „Stâlpii Pământului”. Ken Follett joacă rolul unuia dintre comercianți din micul târg, vreme de trei episoade. Firul epic din serial este fidel romanului şi a avut parte de actori foarte buni. Astfel, Ian McShan Waleran Bigod joacă rolul episcopului de Kingsbridge, care devine Cardinal. Nu pot să nu vă spun că eu consider că acesta joacă cel mai bine rolul Iuda din istoria cinematografiei în Iisus din Nazareth. Hayley Atwell interpretează rolul lui Lady Aliena. Ea a fost lansată de Woody Allen, primul ei rol a fost în filmul „Visul Cassandrei” în 2007, în care a jucat alături de Ewan McGregor și Colin Farrell. Rufus Sewell îl joacă pe Tom Constructorul. Mie mi-a plăcut foarte mult în rolul lui Petruchio în adaptarea modernă a B.B.C. pentru piesa lui William Shakespeare „Îmblânzirea scorpiei“. Donald Sutherland are un rol mic, însă amplitudinea interpretării date de talentul deja consacrat rămâne prezentă în film. Pe acest actor l-am găsit potrivit, în tinerețe, în roluri de „miștocari”, dar și contestatari ai unor sisteme. Vă recomand să vedeți cu acest actor MASH, Eroii lui Kelly, Duzina de ticăloși. Are peste 230 de filme și seriale în care apare cu un rol semnificativ (am stat și am numărat). De curând l-am văzut în Jocurile foamei și în Acvila legiunii a IX-a. De remarcat este faptul că atât acest actor, cât și Ken Follett s-au consacrat cu Prin urechile acului, romanul si, respectiv, ecranizarea omonime.

 

Cea mai bună interpretare aparține lui Eddie Redmayne pentru rolul Jack Jackson. Actorul a luat premiul Oscar pentru rolul lui Stephen Hawking din filmul Teoria întregului (titlu original: The Theory of Everything). Trebuie să îi menționăm și pe „frumușeii” peliculei: Douglas Booth, Sam Claflin și Alison Pill, care pe atunci erau copii. Muzica îi aparține compozitorului Trevor Morris. El este cunoscut pentru muzica din serialele Vikingii, Dinastia Tudorilor și Familia Borgia.  Despre regizorul Sergio Mimica-Gezzan nu am găsit multe date. Însă este fiul celebrului regizor croat de film Vatroslav Mimica și s-a ocupat doar de regie de serial.

 

MARIUS  MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro