ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Majordomul

Am revăzut de curând Majordomul. Știam că este o ecranizare după viața unui cetățean american. Mi-a plăcut mult și am găsit că seamănă foarte mult cu Forest Gump. În anul apariției acestui film, premiul Oscar a fost câștigat de 12 ani de sclavie. Am considerat extrem de nedrept. Mi s-a părut Majordomul mult mai bun decât 12 ani de sclavie, din toate punctele de vedere.

Majordomul este un film istoric de dramă american, din 2013, produs și regizat de Lee Daniels, cu scenariul scris de Danny Strong. Bazat pe viața lui Eugene Allen, filmul îl are în rolul principal pe Forest Whitaker ca Cecil Gaines, un majordom afro-american care a lucrat la Casa Albă timp de 34 de ani, fiind martor la toate evenimentele istorice care au schimbat America în timpul serviciului său. Din distribuție mai fac parte Oprah Winfrey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding Jr., Terrence Howard, Lenny Kravitz, James Marsden, David Oyelowo, Vanessa Redgrave, Alan Rickman, Liev Schreiber, Robin Williams și Clarence Williams III. A fost ultimul film produs de Laura Ziskin, care a murit în 2011. Filmul a primit recenzii pozitive, fiind nominalizat la Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru Oprah Winfrey și la un BAFTA pentru coafură și machiaj. A fost și un succes financiar, cu încasări de peste 176 de milioane de dolari, pentru un buget de 30 de milioane dolari.

Cred că una dintre marile neînțelegeri ale luptei politice ale afro-americanilor pentru drepturi civile și împotriva segregării a fost să credem că este despre culoarea pielii. Realitatea este că acești oameni au luptat pentru un set de drepturi de care am beneficiat, ulterior, noi toți. Nu am înțeles niciodată de ce românii au avut dezinteres pentru drepturile civile. Dar probabil că educația balcanică ne face tributari unui confort.

Părerea mea este că nu a luat premiul Oscar pentru că este un film prea politic, prea realist. Este greu ca un juriu să accepte și să premieze un film în care sunt descrise ghetourile în care a trăit populația afro-americană, ghetouri construite de statul federal. 

Citeam în volumul trei al Trilogiei Secolului, Capătul vesniciei de Ken Follet, despre cum au luptat pentru drepturile lor și împotriva discriminării, însă mi-a fost greu să vizualizez violențele pe care la descria. În film sunt bine redate. Umilințele la care sunt supuse unele personaje ajungi să le trăiești ca și cum ar fi ale tale.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media