TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Închisoarea îngerilor

Andy Dufresne: Asta-i frumuseţea muzicii. Nu-ţi pot lua asta… N-ai simţit niciodată aşa faţă de muzică?

Red: Când eram mai tânăr obişnuiam să cânt la muzicuţă. Dar mi-am pierdut interesul. Nu prea avea sens aici.

Andy Dufresne: Tocmai aici are cel mai mult sens. Ai nevoie de el pentru a-ţi aminti.

Red: Pentru a-ţi aminti?

Andy Dufresne: Pentru a-ţi aminti că… în lume există locuri care nu sunt făcute din piatră. Că există ceva lăuntric… ceva la care ei nu pot ajunge, ceva ce ei nu pot atinge. Îţi aparţine.

Red: Despre ce vorbeşti?” (Andy Dufresne: Despre speranţă)

Rita Hayworth and Shawshank Redemption este o nuvelă de Stephen King, publicată inițial în colecția Anotimpuri diferite din 1982 (în engleză, Different Seasons), o colecție de patru nuvele scrise de celebrul autor. Închisoarea îngerilor (în engleză, Shawshank Redemption) este un film american din anul 1994, scris și regizat de Frank Darabont. Filmul este o ecranizare după nuvela menționată mai sus a lui Stephen King. Actorii principali sunt Tim Robbins în rolul lui Andy Dufresne și Morgan Freeman ca Ellis Boyd ”Red” Redding.

Pentru că firul epic este aproape identic – și aici trebuie să atenționez cititorul că nuvela este neobișnuită față de stilul literar specific al scriitorului, întrucât nu are ceva de groază sau fantastic – am să le analizez împreună. Povestea este o radiografie a Americii din anii 40 – 50 – 60, așa, „la firul ierbii”. „Red” Redding este povestitorul întâmplărilor din Închisoarea îngerilor. Și totul începe în anul 1946, când Andy Dufresne, un bancher de succes este condamnat pe nedrept pentru uciderea soției și amantului acesteia. El primește două sentințe pe viață în închisoarea Shawshank din statul american Maine. Aceasta era recunoscută pentru tratamentele foarte severe din partea gardienilor. În prima noapte de detenție, tratamentul barbar al șefului închisorii, Căpitanul Byron Hadley (Clancy Brown), are ca rezultat moartea unui nou deținut. După aproape o lună, Andy se împrietenește cu Red și cercul său de prieteni. Red este înțeleptul închisorii, și este cunoscut de toți ceilalți condamnați ca „omul care știe cum să facă rost de anumite lucruri” pentru ei, adică contrabandă, pentru profit. Prietenia care se leagă între Andy și Red începe după ce Andy îi cere lui Red ca în schimbul unui comision să îi facă rost de un piolet cu scopul de a își menține hobby-ul de colecționar de roci, pe care apoi le modeleazǎ sub forma unor piese de șah. Mai târziu îi cere lui Red un poster cu Rita Hayworth pentru peretele din celula sa, înlocuindu-l de-a lungul anilor, cu cele ale lui Marilyn Monroe și Raquel Welch.

În timpul unei zile de muncǎ pe acoperișul închisorii, Andy îl aude pe căpitanul gărzii, Byron Hadley, plângându-se de plățile impozitelor pentru o viitoare succesiune. Andy își asumă riscul de a fi pedepsit prin a-i explica lui Hadley cum să evite plata taxelor din punct de vedere legal. Hadley acceptă sfatul lui Andy și îi recompensează pe prietenii săi cu un scurt răgaz și câte două beri. Consultanța financiară a lui Andy este solicitată în curând de către majoritatea polițiștilor de la Shawshank și de la alte închisori din apropiere. Lui Andy îi este dat chiar și un spațiu pentru a putea lucra la problemele lor financiare, sub pretextul de a administra biblioteca închisorii alături de un deținut în vârstă, Brooks Hatlen (James Whitmore). Andy este capabil sǎ ajute la extinderea bibliotecii prin trimiterea a mai multor cereri cǎtre guvern, acestea materializându-se după o perioadă de timp sub formǎ de donații de bani și de cǎrți. Dar toate aceste evenimente, chiar dacă nu sunt așezate cronologic, sunt doar intriga poveștii.

Filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun actor, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun mixaj sonor. Nu a luat vreun premiu. Realitatea este că, în 1995, la Oscar au fost nominalizate: Forrest Gump, Pulp Fiction, Quiz Show, Four Weddings And A Funeral, The Client, Little Women, Ed Wood, Legends of the Fall, The Madness of King George, Interview with the Vampire, Trois couleurs: Rouge. Nu aș vrea să fiu într-un juriu cu asemenea provocare.

Cu toate acestea pe IMDB a reușit să surclaseze toate filmele cu care a concurat în acel an. Acest film este numărul 1 în top-ul IMDB cu nota 9,3 obținută din peste 2,5 milioane de votanți. Următorul film pe locul 2 în acest top este Nașul cu 9,2 notă obținută din, doar, 1,7 milioane de votanți. Ca o particularitate a filmului vă recomand să-l urmăriți pe James Whitmore în unul dintre ultimele roluri. Îl interpretează pe Brooks, un deținut bătrân și liniștit. Un personaj ce are gesturi greoaie, de om resemnat. Nu trebuie să-l uităm pe autorul filmului regizorul Frank Darabont. Frank Darabont a cumpărat drepturile de ecranizare în 1987 de la Stephen King. Acesta ecranizase nuvela Femeia din cameră, într-un film de scurt-metraj în 1983. Stephen King a fost impresionat de această ecranizare, motiv pentru care i-a vândul drepturile de autor. Pe numele său real Ferenc Darabont, este un regizor, scenarist și producător maghiaro-american, care a fost nominalizat la trei premii Oscar și la un Glob de Aur. A regizat, pe lângă The Shawshank Redemption, filmele The Green Mile și The Mist, toate bazate pe lucrările lui Stephen King, iar în 2010 a creat și produs pentru AMC serialul The Walking Dead, serial care a ajuns la sezonul 10.

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro