TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – 11.22.63. J.F.K.

Fiica sa a scos un hohot scurt de râs, ca un lătrat.

– Ce cotă îmi dai?

S-a uitat la femeie.

Ea şi-a ridicat mâinile.

 Două degete la stânga, unul la dreapta.

– Doi la unu? E ridicol.

– Viaţa e ridicolă, prietene.

Du-te la o piesă de-a lui Ionesco, dacă nu mă crezi.

Îţi recomand Victimele datoriei.

J.F.K. 11.22.63

Stephen King

Atentatul asupra lui John F. Kennedy a avut loc în ziua de 22 noiembrie 1963, orele 12:30 în Piața Dealey din orașul Dallas, statul Texas. Atentatul s-a soldat cu decesul prin împușcare al lui John Fitzgerald Kennedy, cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. Kennedy a fost împușcat mortal pe când efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa, Jacqueline, fiind însoțiți de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally, Jr. (care a fost la rândul său rănit grav) și de soția acestuia. Era în plină campanie electorală pentru realegerea sa. În sondaje conducea și propunea politici noi și deschideri pentru drepturile civile.

Asasinarea lui John F.Kennedy a generat mai multe teorii ale conspirației decât oricare crimă din istorie, pentru că a fost cel mai vizibil și mediatizat eveniment privind o personalitate cunoscută. Președintele a fost împușcat mortal sub privirile publicului în timp ce se deplasa în coloana oficială, într-o mașină decapotabilă. Faptul că s-au ”țesut” multe legende în jurul acestui eveniment se datorează și faptului că renumita Comisie Warren formată în grabă, dar la o săptămână de la asasinat, în scopul anchetării celor întâmplate, nu a reușit să găsească explicații pentru numeroasele aspect paradoxale ale crimei. Comisia a descoperit că un trăgător izolat, Lee Harvey Oswald, trăsese 3 focuri de armă asupra președintelui: primul ratase coloana oficială, al doilea l-a rănit pe președintele Kennedy și pe guvernatorul statului Texas-John B. Connally, care se afla și el în limuzină, iar al treilea și ultimul foc de armă l-a lovit pe președinte în cap, ucigându-l

Teorii ale conspirației asociate acestui eveniment au devenit cunoscute: teoria trăgătorului izolat sau „teoria glonțului magic’’, deoarece era puțin probabil ca un singur glonț să treacă prin doi oameni. Ambele teorii au devenit plauzibile, nu doar pentru experți, ci și pentru publicul american supus la sondaje.

   11.22.63 este titlul unei cărți scrise de celebrul Stephen King care a fost ecranizată într-o mini-serie de opt episoade. Titlul reprezintă data asasinării lui JFK.

Atât cartea, cât și filmul spun povestea domnului Jake Epping (interpretat de James Franco), un profesor de liceu proaspăt divorţat care are parte de o surpriză de proporţii când se duce la „cârciuma” sa preferată, unde amicul său Al (interpretat de Chris Cooper) face cei mai buni şi cei mai ieftini burgeri. Al lipseşte doar câteva minute şi când revine pare îmbătrânit şi în pragul morţii. Nevoit să îi împărtăşească lui Jake planul său, Al dezvăluie misterul: în bucătăria fast-food-ului  se află un portal care te întoarce în anul 1960. Convins că politica moderată a lui John F. Kennedy ar fi împiedicat multe nenorociri din istoria SUA, inclusiv războiul din Vietnam, Al vrea să împiedice asasinarea preşedintelui, dar un cancer rebel îl forţează să-l implore pe Jake să preia această ciudată misiune. Reticent la început, Jake va fi curând forţat de împrejurări să folosească portalul.

Călătoriile în timp, chiar dacă sunt la nivel teoretic, au dezvoltat o serie de reguli. Unele dintre aceste reguli au fost gândite de specialiști în domeniu, altele sunt creația scriitorilor de S.F. Jake va afla curând una dintre aceste reguli, aceea că trecutul refuză să fie schimbat şi că opunerea sa este cu atât mai consistentă cu cât evenimentul de schimbat a avut consecinţe extrem de puternice în istorie. Schimbarea dorită va ajunge la un moment să fie total opusă față de ceea ce se dorea, dar serialul foloseşte şi alte locuri comune ale genului horror pentru a arăta cât de mare este provocarea lui Jake. „You shouldn’t be here”/”Nu ar trebui să fii aici”, i se spune de mai multe ori eroului în primul episod, ceea ce arată că acrobaţiile sale temporale nu au trecut neobservate.

Mi-a plăcut cum au reușit creatorii filmului să redea aspectul şi readucerea pe ecran a viața anilor ’60. Sunt evidențiate diferenţele dintre prezent şi lumea de acum 50 de ani, când totul era mai firesc, mai deschis, mai implicat, mai sincer. Jake petrece mult timp bucurându-se de atmosfera relaxată din 1960, iar regizorul Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) foloseşte inspirat contrastul dintre liniștea vieții americane şi zbuciumul misiunii eroului.

Dar dacă este un personaj care se potrivește perfect cu acea epocă, acela este personajul feminin principal, interpretat de frumoasa Sarah Gadon, actriță canadiană. Rar am văzut într-o peliculă o interpretare mai potrivită sau rolul ”i se potrivește ca o mânușă”.

Vă recomand pentru acest sfârșit de săptămână….

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro